onderwijs

Hervorming van academiejaar stap verder weg

1 De UGent schuift een hervorming van het academiejaar op de lange baan. © Belga

Het academiejaar zal in de toekomst, als het van de UGent afhangt, niet al op 1 september starten. De Onderwijsraad van de universiteit heeft zich uitgesproken tegen een hervorming van het academiejaar. Vorige week nog keerden studentenvertegenwoordigers van de KU Leuven zich tegen zo'n herziening. 

Een jaar overleg met uiteindelijk een gemeenschappelijk standpunt. Een grondige herziening van het academiejaar hoeft van de UGent niet langer. De Onderwijsraad, waar vertegenwoordigers van het personeel en de studenten in zetelen, heeft zich unaniem tegen zo'n hervorming uitgesproken. Dat bevestigt de UGent aan De Morgen, nadat het studentenblad Schamper het nieuws naar buiten bracht.

Share

'We kregen veel waardevolle input en dragen participatie hoog in het vaandel'

UGent-rector Rik Van de Walle

Eerder werd al uit een bevraging duidelijk dat de Gentse studenten bezorgd waren over de hervormingsplannen. Een signaal dat opgepikt werd in de hoogste regionen van de universiteit. In de Onderwijsraad zetelt immers ook vicerector Mieke Van Herreweghe. "We kregen in de loop van het proces enorm veel waardevolle input van alle UGent’ers", zegt rector Rik Van de Walle. "Aangezien de UGent participatie hoog in het vaandel draagt, stellen we dit erg op prijs."

Kritiek

Share

Het lijkt erop dat de KU Leuven alleen komt te staan met de hervormingsplannen

De universiteit wil wel inzetten op activerend leren, wat de goedkeuring kreeg van de Onderwijsraad. Het advies zal nu worden voorgelegd aan de raad van bestuur, die in juni een definitieve beslissing zal nemen.

Het lijkt erop dat de KU Leuven (zo goed als) alleen komt te staan met haar hervormingsplannen. De ploeg van rector Luc Sels heeft al meermaals aangegeven dat activerend onderwijs hand in hand moet gaan met een hervorming van het academiejaar. Die plannen konden vorige week nog op kritiek rekenen van de Studentenraad KU Leuven.

zine