video

Hacker uit Aalst breekt in op nieuwssite Vaticaan en roept God uit tot 'ajuin'

1 © rv

Inti De Ceukelaire, een ethische hacker uit Aalst, heeft een vals nieuwsbericht op de officiële nieuwssite 'Vatican News' gesmokkeld. Daarin roept paus Franciscus de Heer uit tot 'ajuin', een inwoner van Aalst. "Pope Francis: The Lord is an Onion" staat sinds maandag te lezen op de nieuwssite. Het artikel - met bijbehorende carnavalsvideo - is ook nu nog online. De stunt komt er enkele dagen voor Aalst Carnaval, dat zondag van start gaat.

Wie het nieuwsbericht vindt - het is enkel te vinden door wie een link naar het artikel aanklikt - leest over een uitgebreid onderzoek door vooraanstaande wetenschappers binnen het Vaticaan. "Zijne Heiligheid is tot de conclusie gekomen dat de stad Aalst het langverwachte Heilige Land is", luidt het bericht. "Daarom verwijzen we voortaan naar de Heer als 'ajuin', een inwoner van deze gezegende stad."

Share

'Iedereen kan zomaar 'fake news' verspreiden via hun nieuwssite. Tsja, als je het toelaat, mag er ook mee gelachen worden'

Inti De Ceukelaire

De Ceukelaire plaatste de link naar het valse nieuwsbericht donderdagochtend online en geeft aan dat hij het Vaticaan op de hoogte bracht van de inbraak, zoals de deontologie rond ethisch hacken voorschrijft. "Na negen mails en meer dan genoeg tijd blijft het Vaticaan dit geen probleem vinden", schrijft De Ceukelaire op Twitter. "Iedereen kan zomaar 'fake news' verspreiden via hun nieuwssite. Tsja, als je het toelaat, mag er ook mee gelachen worden."

Het valse nieuwsbericht is donderdagmiddag nog niet verwijderd op de site, die aangeduid staat als 'Beta-versie', een testversie die door ontwikkelaars wordt gebruikt om te testen.

De Ceukelaire kwam eerder deze week ook al in het nieuws toen hij de afloop van het populaire datingprogramma Temptation Island op de Vlaamse zender Vijf voorspelde.

nieuws

cult

zine