Terreurdreiging

Groen wil terreurmaatregelen beperken in tijd

1 Stefaan Van Hecke van Groen. © rv

Nu de parlementaire commissie over terreurbestrijding stilaan van start gaat, komt Groen met een update van haar veiligheidsplan.

Share

'Na dramatische gebeurtenissen worden er vaak snel-snel drastische wetten doorgevoerd. Maar hoe efficiënt zijn die allemaal? En in welke mate raken ze aan onze grondrechten of onze privacy?'

Stefaan Van Hecke, Groen

De oppositiepartij vraagt om een aantal maatregelen die premier Charles Michel (MR) al heeft voorgesteld een tijdelijk karakter te geven. Het gaat dan onder meer om het aanmeten van elektronische enkelbanden bij geradicaliseerde jongeren of het oprekken van de opsluiting na eerste arrestatie van 24 uur naar 78 uur. "Die voorstellen gaan erg ver", zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Iemand met een enkelband kan bij wijze van spreken nog altijd van thuis een aanslag organiseren. En de voorhechtenis kan nu ook al onder bepaalde voorwaarden uitgebreid worden naar 48 uur."

Als die nieuwe wetten er dan toch moeten komen, vraagt Groen dat ze vervallen na twee jaar. "Dan kan het parlement de maatregelen evalueren en eventueel verlengen. Na dramatische gebeurtenissen worden er vaak snel-snel drastische wetten doorgevoerd. Maar hoe efficiënt zijn die allemaal? En in welke mate raken ze aan onze grondrechten of onze privacy? Daar moet in rustigere tijden een nieuw debat over gevoerd worden."

Het plan van Groen heeft overigens betrekking op alle beleidsniveaus. Zo vragen ze een eengemaakte politie in Brussel. In Vlaanderen vraagt parlementslid Elisabeth Meuleman dan weer meer personeel voor de opvolging van de enkelbanden. Tegelijk eist ze dat de gewesten een permanente vertegenwoordiger krijgt in de Nationale Veiligheidsraad. Nu worden de ministers-presidenten slechts occasioneel uitgenodigd. "Samen- werking is alles", besluit ze.

nieuws

cult

zine