Antwerpen

Groen Antwerpen wil naam Delwaidedok veranderen

Onderzoek wijst op discutabele rol oorlogsburgemeester bij Jodenvervolging

1 Leo Delwaide, oorlogsburgemeester van Antwerpen. © rv

Groen Antwerpen wil een discussie voeren over de naam van het Delwaidedok. Nieuw historisch onderzoek leert dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot nu toe werd aangenomen.

Share

‘We moeten ons afvragen of de naam van een dok nog gepast is voor een oud-burgemeester die volgens historici actief heeft meegewerkt met de nazi’s om Antwerpse Joden te deporteren’

Wouter Van Besien, kopman Groen Antwerpen

“Als de stad een havendok naar iemand vernoemt, dan is dat een bijzonder grote eer. We moeten ons afvragen of dat nog gepast is voor een oud-burgemeester die volgens historici actief heeft meegewerkt met de nazi’s om Antwerpse Joden te deporteren”, zegt Wouter Van Besien, de groene kopman in Antwerpen. Hij zal de zaak daarom agenderen op de eerstvolgende gemeenteraad. Volgens Van Besien moet een wetenschappelijke commissie zich uitspreken over het Delwaidedok. “We moeten die naam ter discussie durven te stellen.”

Nieuw onderzoek van Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, leert dat de christendemocratische oorlogsburgemeester Leo Delwaide “een actieve rol speelde in zowel de organisatie als de uitvoering” van de Jodendeportaties vanuit de havenstad in 1942.

cult

zine