Luchtvervuiling

Greenpeace haalt slag thuis in luchtvervuilingsrechtzaak

Dwangsom van duizend euro per dag als Vlaanderen geen maatregelen indient die snel overschrijding van grenswaarden ongedaan maken

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving

Vlaanderen moet binnen het jaar een luchtkwaliteitsplan opstellen en resultaten van metingen alsnog aan de Europese Commissie doorspelen. Dat beslist de rechter in de zaak van Greenpeace versus Vlaams Gewest.

Omdat de Vlaamse regering volgens Greenpeace veel te weinig doet tegen de luchtvervuiling, spande het een rechtszaak aan tegen Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). De milieuorganisatie krijgt nu deels gelijk.

De Brusselse rechter in kort geding is het er ten eerste mee eens dat de Vlaamse regering dringend een luchtkwaliteitsplan moet opstellen voor het volledige grondgebied, omdat de jaargrenswaarden voor NO2 of stikstofdioxide (de meest problematische stof uit vooral dieselmotoren, BDB) overal zijn overschreden. "De maatregelen die tot nu zijn genomen, volstaan niet en zullen de luchtverontreiniging ook niet binnen een zo kort mogelijke periode terugdringen", stelt de rechter.

nieuws

cult

zine