Onderwijs

Goodwill of niet, kloof in onderwijs blijft groot

Europa hekelt hogere schooluitval van leerlingen met migratieachtergrond

Ze verlaten sneller de middelbare school zonder diploma en slagen minder vaak aan de hogeschool of universiteit. De kloof tussen autochtonen en leerlingen met een migratieachtergrond blijft in ons land groot. De Europese Commissie maant aan tot ingrijpen.

1 education, elementary school, learning and people concept - group of school kids sitting and listening to teacher in classroom from back © Thinkstock

Er moet volgens de Europese Commissie in veel lidstaten een extra inspanning worden geleverd om gelijke kansen in het onderwijs te waarborgen. Dat wordt duidelijk uit de Education and Training Monitor, een jaarlijks rapport waarin de onderwijsstelsels van de verschillende landen worden besproken. "De lidstaten moeten hun onderwijssystemen inclusiever maken", klinkt het. "Zeker als het gaat over de integratie van pas aangekomen vluchtelingen en migranten."

Een conclusie die niet minder fel wordt als het over ons land gaat. Hoewel de Commissie België complimenten geeft voor de inspanningen om de capaciteit van onthaalklassen, het aantal taalleraren en de middelen voor de ondersteuning van nieuwkomers te verhogen, weerklinkt er ook kritiek.

nieuws

zine