Speelgoedslijm

Giftige stoffen aangetroffen in speelgoedslijm

- Egon Van Nijverseel - Bron: Test Aankoop
1 © Shutterstock

De Spaanse zusterorganisatie van Test Aankoop heeft in speelgoedslijm een chemisch bestanddeel gevonden dat in grote hoeveelheden giftig is. De producten in kwestie zijn in België beschikbaar via online retailers zoals Amazon.

De Spaanse consumentenorganisatie heeft vijf types speelgoedslijm getest die worden verkocht in de winkel. Twee producten (Fluffy Slime en Barrel Oslime Caution) overschreden de aanvaardbare grens van de toegelaten hoeveelheid boorzuur en derivaten respectievelijk vier tot veertien keer. Deze twee stoffen worden door de Europese Unie beschouwd als "wellicht giftig" voor de mens. Eén product, Sbabam Macarons Melmito Slime, flirtte met de aanvaardbare grens van de toegelaten hoeveelheid boorzuur en derivaten.

'Huisreceptjes'

Share

Test Aankoop vroeg de FOD Volksgezondheid om na te gaan of ook andere producten op de Belgische markt een risico inhouden voor de consumenten

Niet alleen producten die je via het internet of in de winkel kan kopen brengen een gezondheidsgevaar met zich mee. Het Franse agentschap voor gezondheidsbescherming waarschuwt mensen ook voor de 'huisreceptjes', waarbij ze zelf hun speelgoedslijm maken. Het meldt gevallen waarbij de huid wordt aangetast – brandwonden, roodheid, eczeem, jeuk – als gevolg van contact met substanties die niet bestemd zijn om langdurig aan de huid te worden blootgesteld.

Er wordt in het bijzonder gewezen op het gevaar van vloeibare lijm en oplosmiddelen die leiden tot irritaties van de luchtwegen en ogen of zelfs giftig kunnen zijn voor het centrale zenuwstelsel. Test Aankoop vroeg de FOD Volksgezondheid nu om na te gaan of ook andere producten, die op de Belgische markt te vinden zijn, een risico inhouden voor de consumenten.

nieuws

cult

zine