Aanslagen Brussel

Gezochte terrorist Oussama Atar kon broers El Bakraoui meermaals bezoeken in Belgische cel

- redactie - Bron: Het Nieuwsblad

Een van de meest gezochte terroristen van Europa Oussama Atar kon enkele jaren geleden gewoon zijn neven, de broers El Bakraoui, bezoeken in de gevangenis. De twee zouden zich op 22 maart ontpoppen tot de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Brussel. Het Brusselse gerecht onderzoekt momenteel of de broers radicaliseerden onder invloed van Atar. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

1 Oussama Atar. © RV

Gisteren besprak de parlementaire commissie die de aanslagen van 22 maart in Brussel onderzoekt het onderzoek dat de veiligheidsdiensten momenteel voeren naar Oussama Atar. Atar is een van de meest gezochte Europese terroristen van het moment omdat verschillende bronnen hem ervan verdenken de veelbesproken ‘Abu Ahmed’ te zijn: de man die vanuit Syrië de opdracht gaf om de aanslagen in Brussel en Parijs uit te voeren.

Uit een rapport van Comité I blijkt dat Atar in de jaren voor die aanslagen de boers El Bakraoui regelmatig kon bezoeken in de gevangenis. Nochtans was op dat moment al bekend dat Atar lange tijd in een Syrische cel had gezeten, en van daaruit naar België was teruggestuurd. De bezoeken vonden wellicht plaats in 2013.

Share

'Het valt aan te nemen dat de gesprekken tussen de broers en Atar niet over koetjes en kalfjes gingen'

In 2005 trok Oussama Atar naar Irak om er wapens te verhandelen. Na een celstraf van zeven jaar kon de man via een tussenkomst van de Belgische regering in 2012 echter terugkeren naar ons land. Op dat moment zaten beide broers El Bakraoui in ons land een straf uit. Khalid (27) voor een diefstal met geweld; Ibrahim (29) omdat hij met een kalasjnikov naar de politie gevuurd had. Atar kon de broers maar liefst zo’n 20 keer bezoeken. 

De vraag is nu of Atar zijn bezoekjes gebruikt heeft om extremistisch gedachtegoed in het hoofd van de twee neven die zo naar hem opkeken te planten. "Het valt aan te nemen dat de gesprekken tussen de broers en Atar niet over koetjes en kalfjes gingen", zo klinkt het bij een bron van Het Nieuwsblad. "De enige die het ons nog kan vertellen, is Atar zelf. Maar die is spoorloos." 

In een Facebookbericht naar zijn moeder beweert Oussama Atar niets met de aanslagen te maken te hebben. "Ik ben Osama bin Laden niet." Lees het volledige stuk vandaag in onze krant of in de pluszone van deze website. 

cult