Seksuele intimidatie

Gezocht: lokdames in de strijd tegen seksuele intimidatie

Wat te denken van het nieuwe wapen in de strijd tegen het lastigvallen van vrouwen en holebi's op straat

Vormen lokdames echt een efficiënt middel in de strijd tegen seksuele intimidatie, of is het eerder een ideetje dat de schijnwerpers zet op de politicus die het bedacht? Deze week kwam het voorstel van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets. Hoe moet zo’n lokdame eruitzien?

Twee. Twee GAS-boetes. Dat was de balans na drie undercoveroperaties met ­lokdames door de lokale politie van Mechelen, sinds ze er daar in 2012 mee zijn begonnen. Agentes kleedden zich in ‘stadskledij’, wat dat ook wezen mag, en wandelden heen en weer in buurten waarvan de korps­leiding had bedacht dat het probleem zich mogelijk daar moest situeren. Twee ongelukkigen begingen de kapitale fout – nafluiten – waarna de lokdame op haar stappen terugkeerde, de inbreukpleger op de schouder tikte en haar politiebadge liet zien.

Misschien, opperde Bart Somers deze week, gedroegen de lokdames “zich nog iets te veel als agent”. Het Mechelse stadsbestuur is er hoe dan ook na drie sessies alweer mee gestopt en zegt nu hard in te zetten op preventie.

Share

Het Mechelse stadsbestuur is er na drie sessies alweer mee gestopt en zegt nu hard in te zetten op preventie

In Sint-Niklaas werd het algemeen politie­reglement per 1 januari op voorstel van gemeenteraadslid Veerle De Beule (N-VA) verrijkt met een artikel dat “storend gedrag zoals nafluiten, lastigvallen, aanraken of tegenhouden op straat” beschouwt als intimidatie en een GAS-boete van 350 euro stipuleert. Eerder pasten ook Zele, Mechelen en Brussel hun reglementeringen aan.

Je kunt er gif op innemen dat in wel meer Vlaamse gemeenten (nog) onbekende verkozenen op dit ogenblik aan een gelijksoortig voorstel zitten te pennen, in de eerder comfortabele wetenschap dat hier in tijden van #metoo behalve Jean-Marie Dedecker helemaal niemand tegen zal willen zijn.

Anders dan Bianca Debaets (CD&V) in Brussel heeft Sint-Niklaas voorlopig geen plannen met ­lok­dames. Het nieuwe reglement zegt wel dat er bij voorkeur een ‘getuige’ moet zijn van het ­incident, en dat een klacht zonder getuige niet veel kans maakt.

Je wordt dus op straat nagefloten door een groepje onaardige mannen en je wordt als vrouw verondersteld binnen die omgeving op zoek te gaan naar een aardige onbekende die het zag, bereid is je te vergezellen naar het politiekantoor om daar samen op een bankje het vervolg der gebeurtenissen af te wachten. Terwijl dit nu net een vrij klassiek patroon is in alle ­verhalen. Seksuele intimidatie komt het vaakst voor en is op z’n rauwst in de confrontatie tussen een groep mannen en een in haar eentje voorbijwandelende vrouw.

nieuws

cult

zine