F-35

Gevechtsvliegtuig van de toekomst telt na 17 jaar ontwikkelen nog 263 tekorten

Wapens en software nog 'niet precies of onveilig'

De F-35 telt volgens de testdirectie van het Pentagon nog altijd 263 ernstige tekortkomingen. Waar loopt het allemaal fout?

1. Boordkanon mist doelwitten

Share

Precisietesten toonden aan dat het boordkanon in de lengte en naar rechts afweek'

Laatste testrapport VS-defensieministerie

“Het ingebouwde boordkanon van de F-35 A (de versie die België overweegt te kopen, MR) heeft consistent gronddoelen gemist tijdens lage scheervluchten”, leest het rapport. “Precisietesten toonden aan dat het wapen in de lengte en naar rechts afweek, een ontoereikendheid die door de programmaleiding en vliegtuigbouwer Lockheed Martin wordt onderzocht.”

In het begin van vorig jaar doken ook al problemen op met de synchronisatie tussen het vizier van de hightechpiloothelm en het kanon. “Het beeldscherm was rommelig, en viel traag te stabiliseren.”

2. Problemen met precisiemunitie

Piloten kunnen er ook nog niet volledig op vertrouwen dat hun precisiemunitie op het juiste doel zal belanden. De huidige software stelt ze wel in staat om de exacte gps-locatie van het doelwit te versturen naar de bommen, maar ze kunnen vooralsnog “niet vanuit de cockpit nagaan of de juiste coördinaten in het bom-geheugen zitten”, terwijl deze dubbele controle in conflictsituaties verplicht is.

nieuws

cult