Misdaad

Gepensioneerde politieman blijft aangehouden in zaak Assyrische misdaadorganisatie

1 De familie probeerde onder meer invloed te verwerven in de Antwerpse politiek en de haven. © Klaas De Scheirder

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding bevestigd van de gepensioneerde politieman die eerder deze week werd gearresteerd in het onderzoek naar de misdaadorganisatie rond de Assyrische familie Y. Voor twee andere verdachten werd een uitstel gevraagd.

Lees ook:
Intern geruzie brengt Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. ten val

De vroegere politieman werd aangehouden voor deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie, passieve omkoping, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. 

Zijn advocate Lesley Vermeulen wilde geen verdere commentaar kwijt over wat zijn rol zou zijn in het dossier. De kans is groot dat hij in beroep zal gaan tegen de beslissing van de raadkamer. In dat geval verschijnt hij binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

Drugs, witwassen, wapens en corruptie

De politieman werd dinsdag gearresteerd tijdens een nieuwe reeks huiszoekingen in het onderzoek naar de criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. Er werden intussen al een twintigtal verdachten in dat dossier aangehouden. Eerder deze week werd een nog actieve politieman vrijgelaten na een procedurefout.

Het onderzoek naar de misdaadorganisatie ging in november 2017 van start. De misdaadorganisatie zou zich bezig hebben gehouden met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. Ze probeerde ook invloed te verwerven bij onder meer de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

nieuws

cult