Binnenland

Gentse lgbt-gemeenschap claimt vanavond fontein als 'eigen monument'

2 Emile Braunplein. © James Arthur

Na het extreme incident van gaybashing in Gent, komt er vanavond een protestactie van de holebigemeenschap. Die wil geen knieval doen voor homogeweld, en claimt daarom De Fontein der Geknielden als lgbt-monument van de stad. "In afwachting van een écht monument."

Share

'Gent heeft nood aan zo'n prominente plek van bezinning of viering, een uiting dat holebi's of transgenders volledig geaccepteerd zijn'

Martin Zebracki, initiatiefnemer

Op maandag werd een homokoppel in de Gentse Scandinaviëstraat op ernstige wijze toegetakeld door de buren, en dat heeft duidelijk ook wonden geslagen bij de rest van de lgbt-gemeenschap. Die zal vanavond om 18 uur naar het Emile Braunplein trekken om een statement te maken: "Alle hulde voor de concrete stappen die Gent neemt, zoals het regenboogactieplan, maar beleid kan heel onzichtbaar zijn. Dat zou in steen gebeiteld moeten zijn", zegt initiatiefnemer Martin Zebracki.

2 De Fontein der Geknielden van George Minne. © Studio R. Asselberghs

Een monument dus, iets waar Zebracki en partner Kris Vannevel al langer voor pleiten in Gent. De eerdere regenboogmuurschildering in Casa Rosa bestempelt hij als "een element, geen monument". Daarom zullen ze op het plein De Fontein der Geknielden uitroepen als voorlopig lgbt-baken via de protestactie 'Geen knieval voor homogeweld!'. "Niet alleen vanwege de centrumlocatie en de ludieke woordspeling, ook vanwege de beeldtaal van de fontein. Verlangen, maar ook eenzaamheid."

Zebracki hoopt dat het stadsbestuur oor heeft voor die wens. "Gent heeft nood aan zo'n prominente plek van bezinning of viering, een uiting dat holebi's of transgenders volledig geaccepteerd zijn." Het koppel krijgt alvast de steun van Mauro Padovani, een van de slachtoffers van maandag. Zijn partner Thomas Freeman is nog te zwak om aan de actie deel te nemen.

nieuws

cult

zine