Onderwijs

Gentse kandidaat-rector: "Durf nadenken over minder doctoraten"

- Remy Amkreutz - Bron: Eigen berichtgeving

"Geef jonge onderzoekers meer aandacht." Die oproep lanceert Rik Van de Walle, die volgende maand hoopt te worden verkozen tot rector van de UGent. Hij ijvert voor meer geld vanuit Vlaanderen, maar suggereert ook om het aantal doctoraten in bepaalde richtingen te verminderen.

1 Rik van de Walle en Mieke Van Herreweghe, kandidaat-rector en -vicerector voor de UGent, vragen aandacht voor het lot van jonge onderzoekers. © Bob Van Mol

In Vlaanderen worden jaarlijks honderden doctoraten uitgereikt. In het academiejaar 2013-2014, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, stopte de teller bij maar liefst 1.724. Geheel onlogisch is dat niet. Voor studenten betekent een doctoraat een kans op een glansrijke academische loopbaan, terwijl de universiteiten er ook financieel wel bij varen. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, respectievelijk kandidaat-rector en kandidaat-vicerector van de UGent, kaarten de problematiek aan in een opiniestuk voor deze krant.

Share

'Op jonge professoren wordt druk gezet om steeds meer doctoraten te begeleiden'

Rik Van de Walle, kandidaat-rector UGent

"De grote toename van het aantal doctoraatsdiploma's dat jaarlijks wordt uitgereikt door Vlaamse universiteiten, is voor een groot deel te wijten aan de logica van het Vlaamse financieringsmodel van de universiteiten, dat zeer sterk inzet op de 'productie' van doctoraten", schrijven Van de Walle en Van Herreweghe, die aangeven dat deze toename goed nieuws is voor het economisch potentieel van Vlaanderen, maar dat de manier waarop met jonge onderzoekers wordt omgegaan niet meer van deze tijd is.

nieuws

cult