circulatieplan Gent

Gentenaars spreken zich in september uit over circulatieplan

- Dieter Bauwens - Bron: eigen berichtgeving
1 Groene paaltjes sluiten een straat af in het centrum van Gent. In september kunnen de Gentenaars zich wellicht uitspreken over het circulatieplan. © Tim Dirven

Gent organiseert wellicht in september een volksraadpleging over het veelbesproken circulatieplan. IntelliGent Mobiel, een burgerinitiatief gesteund door oppositiepartij N-VA, dient vrijdag haar ingezamelde handtekeningen in.

Share

'26.000 correcte handtekeningen hadden we al, maar we zijn nog enkele weken doorgegaan om een reserve van 10 procent te hebben'

Eddy Vanzieleghem van IntelliGent Mobiel

"Het is een indrukwekkende stapel, dat kan ik je vertellen. En het zijn dunne blaadjes hé!" Gents N-VA-fractieleider Elke Sleurs is merkbaar opgetogen dat er een einde gekomen is aan maanden handtekeningen verzamelen. Vrijdag dient IntelliGent Mobiel, een samenwerkingsverband tussen een aantal handelaars en vrije beroepers gesteund door N-VA, de ingezamelde handtekeningen in.

Om hoeveel stuks het precies gaat, wil IntelliGent Mobiel pas vrijdag meedelen. Een gerechtsdeurwaarder verifieert het aantal op dit moment nog. "Maar ons streefcijfer is zeker gehaald", zegt Eddy Vanzieleghem, architect en een van de drijvende krachten achter de campagne. Om een volksraadpleging te organiseren, zijn de handtekeningen nodig van 10 procent van de stemgerechtigde Gentenaars. Dat zijn er een kleine 26.000. "26.000 correcte handtekeningen hadden we al, maar we zijn nog enkele weken doorgegaan om een reserve van 10 procent te hebben. Je kan het immers niet riskeren dat er toch dubbele handtekeningen bij blijken te zitten waardoor je er op het einde van de rit 150 te kort komt."

Niet in de zomer

Met het indienen van de handtekeningen wordt de procedure van een volksraadpleging officieel in gang gezet. Daar zijn heel wat wettelijke voorwaarden aan verbonden. In de eerste plaats moeten alle handtekeningen geteld en gecontroleerd worden door de ambtenaren van de dienst burgerzaken. Dat duurt normaal gezien drie tot vier weken, maar met de paasvakantie voor de deur rekent schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) op minstens vier weken. "Er hebben immers verschillende mensen verlof in die periode. Dat kunnen we moeilijk intrekken. Het controleren van de handtekeningen kan bovendien enkel door mensen die gemachtigd zijn om in het rijksregister te kijken. Niet elke ambtenaar mag dat."

De volgende stap is de formele vaststelling door de gemeenteraad dat er voldoende handtekeningen zijn, en dat er dus een volksraadpleging georganiseerd moet worden. Dat gebeurt wellicht op de gemeenteraad van 22 mei. Daarna wordt er een informatiebrochure over het circulatieplan opgesteld voor alle inwoners van Gent. Die brochure moet minstens een maand voor de volksraadpleging plaatsvindt in alle Gentse bussen zitten.

Share

'Je hebt voldoende stemlokalen nodig, die ook voldoende verspreid zijn over alle deelgemeenten van Gent. Mensen mogen geen enkele drempel ondervinden om hun stem uit te brengen'

Sofie Bracke, schepen van burgerzaken (Open Vld)

Aangezien op dat moment de zomervakantie al bezig zal zijn, zullen de Gentenaars zich normaal gezien pas in september kunnen uitspreken over het circulatieplan. "Als je democratie wil, zijn juli en augustus niet aangewezen. Dan zijn te veel mensen weg", erkent Sleurs. 

Bovendien speelt ook een praktisch element mee, legt Bracke uit: net als bij 'gewone' verkiezingen wordt het gros van de stemlokalen in scholen ingericht, maar die zijn in de zomermaanden gesloten. "Je hebt voldoende stemlokalen nodig, die ook voldoende verspreid zijn over alle deelgemeenten van Gent. Mensen mogen geen enkele drempel ondervinden om hun stem uit te brengen."

Veel later dan september kan het echter ook niet worden. De wet bepaalt immers dat een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen geen volksraadpleging meer mag worden georganiseerd. En die verkiezingen vinden plaats op 14 oktober 2018. 

Moeizame operatie

Het inzamelen van de handtekeningen kostte meer moeite dan verwacht. Eind mei 2016 lanceerde IntelliGent Mobiel haar handtekeningenactie. Aanvankelijk maakte N-VA zich sterk dat ze dat aantal kort na de zomer van 2016 zouden bereiken, maar dat bleek niet haalbaar. 

Uiteindelijk duurde het bijna tien maanden. "De handtekeningenactie is in mei aangekondigd, maar we zijn niet meteen volop in actie geschoten", nuanceert Sleurs. "Het was dan al snel zomer, waardoor het wat stil lag. Juli en augustus mag je dus eigenlijk niet meerekenen. Pas in het najaar zijn we echt op volle kracht handtekeningen beginnen verzamelen."

Dossier Circulatieplan Gent
Dossier Circulatieplan Gent

3 april is het zover: dan wordt in Gent het circulatieplan van kracht en zal de binnenstad bereikbaarder worden voor wie er moet zijn... of start de algehele miserie. Team Gent van De Morgen bericht dagelijks over het verlossende/vermaledijde plan.

Lees alle artikels