Geluk

Geld maakt wel gelukkig (maar slechts tot 4.500 euro maandelijks inkomen)

Een ruime meerderheid van de Belgen is niet tevreden met zijn of haar inkomen. Meer centen maken aanvankelijk ook gelukkiger, zo toont het Nationaal Geluksonderzoek (UGent). Maar vanaf een inkomen van 4.000 euro netto zakt de levenstevredenheid.

Lees ook

‘Geluksonderzoeker’ Lieven Annemans: “Meer dan 4.500 euro maandelijks inkomen maakt ongelukkiger”

Geld maakt gelukkig, maar verlangen naar steeds meer geld maakt ongelukkig. Zo zou je de nieuwste conclusies in het Nationaal Geluksonderzoek kunnen samenvatten. In totaal is een representatieve groep van 3.770 Belgen bevraagd door gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) en zijn team.

De Belg heeft een netto persoonlijk inkomen (dat rekening houdt met de gezinssamenstelling) van 1.716 euro per maand. De grootste groep (bijna een kwart) heeft tussen 1.500 en 2.000 euro. Een vijfde heeft tussen 1.000 en 1.500 euro en even veel mensen hebben tussen 2.000 en 2.500 euro. Een kleinere groep (15 procent) kan maandelijks rekenen op meer dan 2.500 euro. 

Minder dan 1.000 euro

Share

‘Het prettige gevoel wanneer je een nieuwe dure wagen koopt, vervaagt bijvoorbeeld zeer snel’

Lieven Annemans, Universiteit Gent

En hoe meer inkomen, hoe gelukkiger we zijn. Iemand met een netto persoonlijk inkomen van 2.500 euro, scoort in dit onderzoek een half punt hoger op de schaal van levenstevredenheid dan wie 2.000 euro heeft. Wie 3.000 euro heeft, voelt zich nog wat gelukkiger.

Een op de vijf moet het met minder dan 1.000 euro per maand doen en zij voelen zich veel
 ongelukkiger dan al de rest die meer verdient.

Maar vanaf 4.000 à 4.500 euro gaat die vlieger niet meer op. Dan zorgt nog meer inkomen niet voor nog meer geluk. Integendeel. Bij dit kleine kransje rijken daalt het geluksgevoel naarmate er meer geld bij komt en dat is zo ongeacht leeftijd, geslacht, regio, opleidingsniveau of fysieke gezondheid. Concreet: wie 6.000 euro heeft, voelt zich ongeveer even gelukkig als iemand die 2.500 euro heeft. En wie 6.000 euro heeft én een hoger diploma én een betere gezondheid dan iemand met 4.000 euro, voelt zich toch ongelukkiger.

“Deze allerrijksten zijn vooral minder tevreden over hun vriendschappen en andere sociale relaties, hun werk, hun woonomstandigheden en over hun inkomen, dat voor de grote massa anderen zo zaligmakend lijkt”, zegt Annemans. “Hogere werkstress, het voortdurend verlangen naar nog meer, in combinatie met minder goede vriendschapsbanden maken het groepje met de grootste inkomens toch weer ontevredener. We zien ook dat mensen vaak dure zaken kopen om gebrek aan echt geluk te compenseren, terwijl we weten dat het genot dat we puren uit materiële rijkdom van korte duur is. Het prettige gevoel dat je ervaart wanneer je een nieuwe dure wagen koopt, vervaagt bijvoorbeeld zeer snel.”

nieuws

cult

zine