Gerecht

Geflitst met 252 kilometer per uur en toch vrijuit dankzij truc van advocaat

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws
1 Politierechter Peter D'Hondt. © Photo News

Een motorrijder die in november 2015 met 252 kilometer per uur geflitst is in het Henegouwse Pommeroeul, gaat vrijuit. Zijn advocaat had hem geadviseerd weg te blijven uit de rechtbank omdat snelheidsovertredingen al na een jaar verjaren, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De Dendermondse politierechter Peter D’Hondt pleit voor een wetswijziging.

Advocaat Christophe Redko bevestigt aan de krant dat hij zijn cliënt adviseerde weg te blijven van zijn proces. Zijn cliënt werd daardoor bij verstek veroordeeld, maar vervolgens tekende de advocaat op de laatste dag van de wettelijke termijn hoger beroep aan.

Op het proces in beroep kon de rechter enkel vaststellen dat de overtreding verjaard was. De snelheidsduivel kon naar huis zonder boete of rijverbod.

"Waanzin", vindt Dendermonds politierechter Peter D'Hondt. "Al moeten we dit niet de advocaat, maar wel de wet kwalijk nemen. Want die laat zulke wantoestanden toe."

D'Hondt pleit voor het verhogen van de verjaringstermijnen. Zowel te snel rijden, spookrijden als door het rood rijden, verjaren al na een jaar. D'Hondt wil dat dat drie jaar wordt. "Als de ­politiek ­echt begaan is met verkeersveiligheid, moet er dringend iets ­veranderen."

nieuws

cult

zine