Terrorisme

Geens wil privéberichten via Facebook of Skype aftappen

1 Minister van Justitie Koen Geens. © BELGA

Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil niet alleen telefoongesprekken, maar ook online-chatsessies aftappen van wie aanzet tot terrorisme. Het gaat onder meer om privéberichten via Facebook of gesprekken via Skype.

Share

Terroristen bellen amper nog: ze contacteren elkaar vooral via het internet

Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil online-chatsessies aftappen van wie aanzet tot terrorisme, zoals privéberichten via Facebook of gesprekken via Skype.

34% A Akkoord
64% B Niet akkoord
2% C Geen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

De kabinetten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en justitieminister Geens bekijken volop maatregelen tegen radicalisering. Vrijdag zou de regering zich over een eerste reeks ingrepen buigen. Geens wil meer mogelijkheden om af te luisteren, van telefoongesprekken maar ook online. Zo wil hij dat ook mensen die aanzetten tot terrorisme of die terroristen rekruteren 'afgetapt' kunnen worden, dus niet alleen wie zélf een aanslag plant, ondersteunt, financiert of uitvoert.

En dat afluisteren slaat niet enkel op telefoongesprekken. Volgens speurders zouden terroristen amper nog bellen: ze contacteren elkaar vooral via het internet. Ook daar wil Geens wie aanzet tot terreur beter in de gaten houden. "De inlichtingendiensten doen op websites onderzoeken als daar redenen voor zijn", werpt zijn woordvoerster op. "Maar in het kader van respect voor de privacy zal men zich in eerste instantie beperken tot sites die voor iedereen bereikbaar en zichtbaar zijn."

Geens bekijkt nu of ook de privéberichten die via sites als Facebook, Skype en WhatsApp verstuurd worden 'afgetapt' kunnen worden als er sprake is van aanzetten tot terrorisme of rekrutering.

De Vereniging van Onderzoeksrechters is alvast vragende partij om de wetgeving op afluisteren aan te passen aan de moderne communicatiemiddelen.

nieuws

cult