Gecheckt

Geen bewijzen te vinden voor dansende moslims

Klopt het dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste na de aanslagen"?

1 Jan Jambon. © belga

Waren moslims aan het dansen in Brussel om de aanslagen op de luchthaven en de metro te vieren? Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) zegt van wel en verwijst naar 'alarmerende berichten' vanuit de politie. De bewijzen ogen mager.

Share

'De politie-informatie kunnen we niet vrijgeven'

Woordvoerder Jan Jambon

"Een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen", zo stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een interview met De Standaard. "Ze gooiden met stenen en flessen naar politie en pers bij de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat is het echte probleem."

De uitspraak verrast, want tot hier toe is er nog geen enkele melding gemaakt van feestende moslims op 22 maart. Jambon zelf wilde er niet op terugkomen. Zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck verwijst naar "verschillende aanwijzingen en meldingen" die ze hebben gekregen, uit "verschillende hoeken, waaronder politiebronnen". Erg concreet kan hij niet worden. "De politie-informatie kunnen we niet vrijgeven", zegt hij. "Bovendien willen we geen wijk of groep viseren." De incidenten zouden zich in Brussel en omgeving hebben voorgedaan, stelt hij nog. Premier Charles Michel (MR) valt zijn minister bij en heeft het over "steunbetuigingen aan de aanslagplegers".

Stoere praat

Share

'Het was zeker geen significant deel van de moslims. Het was een erg kleine minderheid van jongeren - wat mij betreft een erg domme minderheid'

Guido Van Wymersch

In de politiezone Brussel hoofdstad-Elsene was er wel degelijk een opstootje op de dag van de aanslagen. "Enkele jongeren wandelden op straat in de buurt van het kanaal terwijl ze leuzen pro IS riepen", zegt korpschef Guido Van Wymersch. De politie is meteen ter plaatse gegaan en het was onmiddellijk opgelost.

"Maar om dit feestende jongeren te noemen?", vraagt Van Wymersch zich af. "Het was zeker geen significant deel van de moslims. Het was een erg kleine minderheid van jongeren - wat mij betreft een erg domme minderheid. De hele gemeenschap was erg aangeslagen, ook de moslims. Ze hebben zich ook uitgelaten in die zin. Maar voor alle duidelijkheid: al is er maar één iemand die de aanslagen goedkeurt, dan is dat problematisch."

In de andere Brusselse politiezones zijn er geen meldingen geweest van soortgelijke incidenten. "We hebben die dagen nochtans van erg dichtbij gevolgd", zeggen de verschillende woordvoerders. In een school in Anderlecht verstoorden enkele leerlingen de minuut stilte om de slachtoffers te herdenken. In Schaarbeek hadden bij de huiszoekingen in het terreuronderzoek enkele bewoners woorden met de aanwezige politie. "Maar dat had niets met de aanslagen te maken", zegt woordvoerder Roger De Beule. "Ze waren vooral ongeduldig om weer hun huis binnen te mogen." In Molenbeek en omgeving? Geen enkel incident gemeld.

Lees ook

Jambon mag het uitleggen na omstreden uitspraak over moslims

Standpunt Bart Eeckhout: Dit mag niet overwaaien als het zoveelste Wetstraat-relletje

Opinie Marc Van Ranst: Het moet gedaan zijn met gratuite racistische toogpraat door ministers

Ook de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) heeft geen informatie over moslims die de aanslagen toejuichten. Noch via de politie, noch via maatschappelijk werkers. "Integendeel", zegt hij. "Toen we de zaterdag na 22 maart een spontane bijeenkomst hielden, was de sfeer anders dan bij de vorige aanslagen. Bij Charlie Hebdo was er links en rechts nog enig begrip - ze hadden Mohammed niet moeten beledigen. Nu was iedereen unaniem: deze aanslagen kunnen niet. Het is ook zo ontzettend dichtbij. Veel Vilvoordenaars werken bij de MIVB of op de luchthaven."

Wel geeft hij toe dat jongeren op speelplaatsen in Vilvoorde weleens stoere praat verkopen over IS. "Maar is dat dansen of de aanslagen toejuichen? Neen."

Tot slot is er ook een gerucht dat twee medewerkers van de luchthaven werden ontslagen nadat ze zich positief hadden uitgelaten over de aanslagen in Parijs. Ook het kabinet-Jambon verwijst hiernaar, maar volgens politiebronnen is dat bericht nog niet bevestigd.

Geïsoleerde gevallen

Share

'We hebben genoeg incidenten om ons zorgen over te maken. In die zin zijn ze significant'

Woordvoerder Jan Jambon

Daarmee lijken de bewijzen eerder mager. Er is melding gemaakt van enkele geïsoleerde steunbetuigingen, maar gedanst of gefeest werd er niet, zoals Jambon suggereert. En het lijkt zeker niet te gaan over "een significant deel van de moslims".

"We hebben ook nooit gezegd dat er massabijeenkomsten waren", zegt Van Raemdonck. "Er zijn nog incidenten geweest. Neem daarbij ook verontrustende mails die we op het kabinet binnenkrijgen, wat we horen op sommige scholen en jongeren die de politie bekogelden met flessen. Dat maakt dat we genoeg incidenten hebben om ons zorgen over te maken. In die zin zijn ze significant. Het is belangrijk dat we de problemen benoemen."

nieuws

cult

zine