Update

Weyts: "Gaia-beelden van kippenkwekerijen zijn selectief gemonteerd"

2 Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). © Photo News

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt dat de Europese normen voor kippenkwekerijen strenger moeten worden. Dat zegt hij in een reactie op beelden die dierenrechtenorganisatie Gaia maakte in zes Vlaamse kippenkwekerijen. Al zijn die beelden volgens hem wel "een selectieve montage van beelden uit verschillende maanden".

Eerder vandaag gaf Gaia gruwelijke beelden vrij van kippen in industriële kwekerijen. De opnames gebeurden tussen oktober en december 2017 in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. 

Gaia stelt dat het kwaliteitslabel 'Belplume' niets voorstelt en dat de wet op dierenwelzijn ontoereikend is. De beelden tonen creperende dieren. "De beelden maken duidelijk dat kippenvlees spotgoedkoop is, omdat de dieren het gelag betalen", zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

Volgens de dierenrechtenorganisatie gebruikt de sector een eindeloos doorgefokt kippenras, de plofkip, om op korte tijd zo veel mogelijk vlees te produceren. De kippen zouden ook in overvolle stallen zitten. Gaia eist het gebruik van trager groeiende rassen en een betere behuizing voor de dieren. De supermarktketens dragen volgens Gaia een groot deel van de verantwoordelijkheid: door kippenvlees aan absurd lage prijzen aan te bieden aan de consument, werken ze mee aan georganiseerd dierenleed.

2 © GAIA

Negen van de tien Belgische pluimveehouders is aangesloten bij het kwaliteitslabel 'Belplume'. Een van de vier krachtlijnen van Belplume is 'de zorg voor de gezondheid en het welzijn van de dieren'. "Uit onze beelden blijkt dat hun regels in de praktijk een lachertje zijn", zegt Vandenbosch.

Share

'Uit onze beelden blijkt dat de regels van Belplume in de praktijk een lachertje zijn'

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch

"De wetgeving is volledig ontoereikend om dierenleed te voorkomen", vervolgt Vandenbosch. "De Europese richtlijn uit 2007 die in Belgische wetgeving is omgezet, voorziet in de absolute minimale regelgeving en zelfs die regels lappen ze aan hun laars."

Minister Weyts beaamt dat de Europese normen "vandaag te laag liggen". "Ze geven geen antwoord meer op de eisen die we vandaag, elf jaar na het verschijnen van de norm, hebben op vlak van dierenwelzijn. Die normen moeten dus Europees verstrengd worden."

In afwachting van strengere Europese regels, is het volgens Weyts "zinvol" dat de consument zelf kiest voor meer dierenwelzijn. Bij eieren kan dat door te kijken naar de cijfercodes op elk ei, bij kippenvlees kunnen de consumenten kiezen tussen bio- of plofkip. De minister steunt ook de oproep van Gaia richting grootwarenhuizen, om enkel nog vlees te verkopen van kippen die een betere levenskwaliteit hebben gekend.

nieuws

cult

zine