Vervanging F-16's

Franse vliegtuigbouwer Dassault belooft 20 miljard euro aan compensaties

2 CEO Eric Trappier van Dassault Aviation. © AFP

Eric Trappier, de CEO van de Franse groep Dassault Aviation, heeft vandaag dertien samenwerkingsakkoorden met Belgische industriëlen ondertekend. Dat gebeurde in het kader van het Franse voorstel om met België een partnerschap aan te gaan, als ons land kiest voor de Rafale van Dassault om de verouderde F-16's te vervangen. 

2 Een Rafale van Dassault. © AFP

Dassault belooft een "industriële en maatschappelijke return voor België die wordt geschat op minstens 20 miljard euro over twintig jaar". "De spreiding hiervan houdt rekening met het economische gewicht van de Belgische gewesten. Op die manier zouden in totaal meer dan 5.000 banen met hoge technologische waarde ondersteund worden."

Met de dertien nieuwe akkoorden erbij tekenden Dassault en diens partners al een dertigtal contractuele documenten met de Belgische industrie. Die documenten dekken "uiteenlopende domeinen: onderhoud van de Rafale, opleiding van vliegtuigbouwkundig ingenieurs, medewerking aan drone-projecten, automatisering van productielijnen, 'additive manufacturing', voorspellend onderhoud, simulatie, onderzoek naar geavanceerde materialen en Smart City-projecten", klinkt het in een persbericht.

Procedure

Het aanbod van de Franse regering gebeurde buiten de procedure of 'Request for Government Proposal' (RFGP) die het Belgische ministerie van Defensie heeft uitgeschreven. 

België wil 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen. Twee vliegtuigbouwers stapten in die 'aanbestedingsprocedure' en dienden een concreet voorstel in: het Amerikaanse Lockheed Martin, dat de F-35 bouwt, en de Eurofighter Typhoon van een Europees consortium rond Airbus en BAE.

Morgen moeten de 'best and final offers' (BaFo) van de twee kandidaten binnen de RFGP om de straaljagers te vervangen worden ingediend. Frankrijk doet daar dus niet aan mee. 

nieuws

cult

zine