LuxLeaks

Fiscus opent jacht op topvoetballers

Belastingconstructies van enkele Rode Duivels ontdekt via LuxLeaks

3 Thibaut Courtois, Divock Origi, Eden Hazard, Kevin Mirallas. © Photonews, Getty

De Belgische fiscus is een onderzoek begonnen naar de Luxemburgse belastingconstructies van verschillende Rode Duivels. Ook de rest van de Belgische voetbalwereld, zoals clubs en makelaars, wordt door de belastinginspectie onder de loep genomen.

Share

Nu moet de voetballer in kwestie kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt

Michel Maus

De fiscus heeft expliciet oog voor de buitenlandse - en dus ook Luxemburgse - pistes waar onder meer Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas gebruik van maken. Die constructies kwamen in november aan het licht in de Lux Leaks-affaire. De Rode Duivels hebben elk een Luxemburgse vennootschap die ze naar alle waarschijnlijkheid gebruiken om reclame-inkomsten naar door te sluizen. Die inkomsten worden in Luxemburg voor slechts 20 procent belast, terwijl ze in België volledig (zouden) worden belast.

De belastingconstructies zijn op zich perfect legaal, maar kunnen Hazard en co. toch zuur opbreken, legt fiscaal expert Michel Maus uit. "Vroeger moest enkel de raad van bestuur in Luxemburg samenkomen, maar nu moet de voetballer in kwestie kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt. Dat is natuurlijk al veel moeilijker."

Een topfiscalist in ons land, die liever anoniem blijft, zegt dat heel veel voetballers om die reden geen schijn van kans maken. "Hoe kun je nu als voetballer beweren dat je een vennootschap leidt vanuit Luxemburg, terwijl iedereen weet dat je daar nooit bent en meestal ook niet bekwaam bent om dat te doen? Dat zijn constructies die in elkaar stuiken zodra de fiscus er ook maar één oog laat op vallen."

270.000 euro per week

3 Voorpagina De Morgen, 17/02/2015. © DM

Volgens Michel Maus is er sowieso maar één reden denkbaar waarom spelers zoals Hazard en Courtois een vennootschap hebben in Luxemburg: belastingontwijking.

De bekendste Rode Duivels wonen in het buitenland, waardoor ze mogelijk door de mazen van het net glippen. De fiscus onderzoekt hoe ze deze internationals toch nog kan doorlichten. Maar ook grootverdieners uit de nationale competitie komen nadrukkelijk in het vizier.

Het onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) viseert daarnaast ook voetbalmakelaars en -clubs. In hoeverre daarbij zal worden gekeken naar de voordelige RSZ-regeling voor voetbalclubs, die maximaal 678 euro per maand bedraagt voor beroepssporters, en naar het feit dat voetbalclubs geen belastingen betalen op de riante inkomsten die ze halen uit uitzendrechten op televisie, is niet duidelijk. De administratie meldt dat ze gebonden is aan het beroepsgeheim en niet kan ingaan op individuele dossiers.

Eden Hazard verzilverde vorig week nog zijn sterrenstatus bij het Engelse Chelsea met een nieuw contract. Hij gaat 270.000 euro per week verdienen. Een monstercontract dat de flankaanvaller helemaal bovenaan de lijst van Belgische topverdieners plaatst.

Lees er meer over in de krant, of in de pluszone voor abonnees: Fiscus speelt offensief voetbal.

3 Eden Hazard en Thibaut Courtois © photo_news

nieuws

cult