Mobiliteit

Fietser krijgt geen voorrang meer op kruispunten: "Ze maken er een zootje van"

Ophef in Leuven over nieuwe voorrangsregel die in Vlaanderen wordt uitgerold

- Michiel Martin - Bron: Mediahuis
3 Fietsers aan het gevaarlijke kruispunt van de Naamsepoort in Leuven. De verkeerssituatie is er juist veranderd. © Illias Teirlinck

Vlaamse fietsoversteekplaatsen die deel uitmaken van een kruispunt krijgen geen voorrang meer op auto's. In Leuven levert dat alvast een bizar plaatje op. Volgens mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent) maakt het Agentschap Wegen en Verkeer "er een zootje van".

"Ziet u hoe de auto's hier allemaal spontaan stoppen? Nu de mentaliteit bij de meeste chauffeurs er eindelijk is, gaan ze onze voorrang weer inperken", zucht Luc, een van de weinige fietsers die aan de Naamsepoort in Leuven aanstalten maakt om de zopas geschilderde haaientandjes te respecteren. Het stoppen wordt hem echter met een wuifbeweging belet door een hoffelijke chauffeur.

Of zou het eerder een verwarde chauffeur kunnen zijn? Dat de oversteekplaats geklemd zit tussen twee zebrapaden is al een beetje bizar, maar dat de haaientanden voor de auto's nog steeds niet weg zijn, valt onder de noemer 'onbekwaam'.

nieuws

cult

zine