Video

Felle brand in Carnavalshallen Aalst

- redactie - Bron: Eigen berichtgeving, belga

De brand in de carnavalswerkhallen is onder controle maar er zal nog lang nageblust moeten worden. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet. Een ruimte van 500 vierkante meter ging in de vlammen op, melden de brandweer en het stadsbestuur.

2 © Ken Standaert

De brand brak rond 20 uur in de hallen aan de Hoge Vesten in Aalst, waar onder meer carnavalswagens zijn opgeslagen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en de brandweer van Aalst kreeg hulp uit de omliggende zones. Eén persoon raakte lichtgewond. Het gaat om een carnavalsmedewerker, die zelf de brand hielp blussen, maar met rookinhalatie en lichte brandwonden overgebracht werd naar het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst.
    
De brandweer is momenteel aan het nablussen en wordt aangestuurd door de helikopter van de federale politie. De stad vraagt omwonenden nog altijd om ramen en deuren gesloten te houden. De materiële schade is groot. Het eerste compartiment van de werkhallen, een ruimte van 500 vierkante meter, is verloren. Loodsen 1 en 10 zijn verwoest en er is grote schade aan loodsen 2 en 9, zegt het stadsbestuur.
    
Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet, zegt burgemeester Christoph D'Haese. "Er is een branddeskundige aangesteld maar alles wijst erop dat de brand accidenteel was. Er waren carnavalisten aan het werk maar de exacte omstandigheden worden nog onderzocht. Dit is een plaats waar heel veel mensen samenkomen en de hobby beoefenen die ze zo koesteren. We zijn in het carnavalshart getroffen en dat raakt heel vele Aalstenaars."
    
"De schade is gigantisch groot", zegt de burgemeester. "Er waren veel sterk brandbare materialen in de loods zoals isomo (piepschuim, nvdr.) en karton. Er was ook gevaar op explosie doordat er gasflessen opgeslagen lagen. We hebben bijstand gekregen van de korpsen van Lede, Wetteren, Ninove en Denderleeuw. Met de hulp van de heli (van de federale politie, nvdr.) konden we ter plaatse de beelden van bovenaf bekijken en zeer gericht blussen. Daardoor hebben we toch een belangrijk deel van de hallen kunnen redden. Ik denk dat we ongeveer 60 procent van de hallen hebben kunnen vrijwaren."
    
Omwonenden moeten niet langer ramen en deuren gesloten houden. De stad vraagt wel om op veilige afstand te blijven van de carnavalswerkhallen gelet op het instortingsgevaar. De lokale politie en de brandweer blijven vannacht ter plaatse voor permanentie.

Jolien Claessens was live. - Jolien Claessens | Facebook
2 © Frank Eeckhout

nieuws

cult