Fipronilcrisis

FAVV controleert nu ook vlees van legkippen op fipronil

- Redactie - Bron: De Standaard

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) controleert nu ook of het vlees van legkippen besmet is met fipronil. Dat meldt De Standaard.

1 © AP

Het Voedselagentschap test dus niet alleen of eieren besmet zijn met fipronil, maar ook het vlees van legkippen wordt onderzocht. Als kippen 'uitgelegd' zijn, worden ze immers geslacht. Fipronil kan zich zo namelijk opstapelen in het buikvet van de kip. Momenteel zijn er wel nog geen resultaten bekend van de testen die het FAVV uitvoert. 

"Het is zo dat we bij de geblokkeerde legbedrijven waar kippen uitgebroed zijn, vragen om de kippen eerst te analyseren op fipronil vooraleer ze geslacht worden", verduidelijkt woordvoerster Katrien Beullens. "Daarna komen wij voor een officieel monster en bekijken we of ze vrijgegeven worden. Een kip met fipronil kan niet naar het slachthuis."

Eerder werd duidelijk dat het probleem met de fipronilbesmetting in eieren zich niet stelt bij braadkippen. Die hebben wegens hun kortere levensduur geen last van bloedluizen en worden bijgevolg niet behandeld met het middel.

Dossier Fipronilcrisis
Dossier Fipronilcrisis

De schadelijke stof fipronil is in onze eieren beland.

Lees alle artikels

cult

zine