F-35

F-35 schiet nog altijd niet in de roos: slecht testrapport voor mogelijke opvolger F-16

1 Een F-35-gevechtsvliegtuig. © Photo News

De F-35, een van de gevechtsvliegtuigen die België overweegt te kopen, kreeg van het Amerikaans defensieministerie opnieuw een slecht testrapport. "Dit zijn geen klassieke kinderziektes meer", zegt ook Belgisch defensie-expert Sven Biscop.

De F-35 is op papier het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ter wereld, maar zijn ingebouwd boordkanon mist nog altijd consistent doelwitten tijdens lage scheervluchten. Er zijn ook tekortkomingen aan de beeldschermen van de pilotenhelm, waardoor ook het afvuren van luchtraketten tegen vijandelijke vliegtuigen moeizaam verloopt. Ook duiken er ernstige problemen op met belangrijke soft- en hardware, waardoor ook de cyberveiligheid nog niet is gegarandeerd.

Het recent vrijgegeven jaarrapport 2017 van de Directie Operational Test & Evaluation van het VS-defensieministerie leest als een blunderboek. De auditeurs die met een onafhankelijk mandaat van Pentagon en Congres nagaan of wapens veilig genoeg zijn om ingezet te worden, vonden maar liefst 263 ernstige tekortkomingen bij de F-35.

nieuws

cult