binnenland

Ex-minister Gilbert Bossuyt krijgt maand voorwaardelijk voor schriftvervalsing

1 © PHOTO_NEWS

Oud-minister en oud-burgemeester van Menen Gilbert Bossuyt (67) ziet zijn straf van een maand cel bevestigd door het hof van beroep in Gent. In 2008 zou hij de notulen van het schepencollege hebben vervalst.

In 2008 was Bossuyt (sp.a) burgemeester van Menen. Toen de bestendige deputatie van de provincie de bouwaanvraag goedkeurde van 32 serviceflats, wilde Bossuyt in beroep gaan tegen die beslissing. Het schepencollege had immers slechts voor 22 van de 32 flats een positief advies gegeven.

Op 6 oktober 2008 werd de kwestie besproken op het schepencollege. Van het achtkoppige college was een sp.a-schepen afwezig en na een discussie over het punt stapten drie schepenen van CD&V op waardoor het college onvoldoende in aantal was. Ook het daaropvolgde college op 13 oktober kwamen de CD&V-schepenen niet opdagen waardoor de termijn om beroep aan te tekenen dreigde overschreden te worden. Volgens het openbaar ministerie zou Bossuyt dan op 27 oktober laten akteren hebben in de notulen van het college van 6 oktober dat er wel degelijk was gestemd over dat punt. Hij pleegde daardoor schriftvervalsing.

Valsheid in geschrifte
Bossuyt hield altijd vol dat er wel degelijk was gestemd, maar ook het hof van beroep veroordeelt hem nu voor valsheid in geschrifte. Net als in eerste aanleg werd hij door het hof veroordeeld tot een maand voorwaardelijk en een geldboete van 143 euro.

Bossuyt was 41 jaar politiek actief als gemeenteraadslid, schepen en burgemeester van Menen en als federaal en Vlaams volksvertegenwoordiger. In 2003 volgde hij Steve Stevaert op als Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie.

nieuws

cult

zine