Eurosong

Eurosong 2019 in Israël vindt plaats in Tel Aviv, niet in hoofdstad Jeruzalem

1 Israëlische zangeres Netta. © REUTERS

Het Eurovisiesongfestival van 2019 in Israël vindt plaats in Tel Aviv, en niet in hoofdstad Jeruzalem. Dat maakten de organisatoren van de muziekwedstrijd bekend. De finale is op 18 mei, de halve finales op 14 en 16 mei.

Dit jaar sleepte de Israëlische zangeres Netta de winst in de wacht met het liedje "Toy", en bombardeerde Israël tot het organiserend land voor volgend jaar.

Opvallend is dat hoofdstad Jeruzalem, de controversiële stad die zowel de Palestijnen als Israël claimen, uit de boot valt. Tel Aviv zou een "zeer creatief en in alle domeinen overtuigend aanbod" hebben gedaan. Een schril contrast met de voorgaande organiserende landen, die meestal hun hoofdstad kozen om de muziekwedstrijd te organiseren.

Omtrent de organisatie in 2019 is er al heel wat controverse geweest. Zo hebben onlangs nog een reeks kunstenaars, zoals ex-bassist Roger Waters van de rockband Pink Floyd, de organiserende Europese Radio Unie (ERU) tevergeefs opgeroepen om de wedstrijd elders te laten plaatsvinden.

Israël heeft sinds 1973 al 42 keer deelgenomen aan het Songfestival en heeft het vier keer gewonnen.

nieuws

cult

zine