Bezoek Erdogan

Europese kritiek op Michel: "Journalisten muilkorven is jammerlijke reflex"

1 Premier Charles Michel ontvangt Turks president Recep Tayyip Erdogan. ©belga

Het bezoek van Recep Tayyip Erdogan aan ons land werd vorige week geen toonbeeld van democratie. De Turkse president werd met grote luister ontvangen, maar RTBF-journalisten die hem een kritische vraag wilden stellen, werden door kabinetsleden van premier Charles Michel afgedreigd. De Europese Journalistenfederatie (EFJ) reageert verontwaardigd en heeft bij de Raad van Europa "verschillende intimidatiepogingen" aangeklaagd.

In het officiële programma van het driedaagse bezoek van Erdogan was een persconferentie in de Turkse ambassade voorzien. Opvallend: de verzamelde pers mocht geen enkele vraag stellen. Na de monologen van premier Michel en president Erdogan probeerde een journalist van de RTBF het toch. Hij werd genegeerd, en Michel en Erdogan verlieten de zaal.

"Normaal"

Lees ook
Het standpunt van Yves Desmet: Vrijheid van meningsuiting is blijkbaar relatief voor de premier

Terwijl Erdogan in zijn auto stapte, riep een andere RTBF-journalist hem nog toe: "Waarom zit Mohamed Rasool nog steeds in de gevangenis in Turkije?" Een antwoord kreeg ze niet. Erdogan reed weg en daarmee was het bezoek ten einde.

Een RTBF-reportage toont hoe de aanwezige journalisten de raadgever van de ambassade nadien om uitleg vroegen. Dat ze geen enkele vraag mochten stellen, "is normaal", volgens de man.

Frappant is de reactie van de woordvoerder van premier Michel, die de journalisten zowaar afdreigde. "Dit mag niet uitgezonden worden", klonk het. "Is dat duidelijk? Dit is een zware fout, die niet zonder gevolgen zal blijven."

Vrijheid van meningsuiting

Turkije is, na Rusland, het tweede land in Europa dat de mensenrechten het vaakst schendt, zo blijkt uit een recent rapport van het Europese Hof. De Europese Journalistenfederatie (EFJ) reageert verontwaardigd en heeft bij de Raad van Europa "verschillende intimidatiepogingen" aangeklaagd.

Dat de pers na het onderhoud tussen Michel en Erdogan geen vragen kon stellen, vindt de EFJ op zich al bedenkelijk. "Dit soort unilaterale communicatie zou simpelweg geboycot moeten worden door de pers", vindt EFJ-topman Ricardo Gutiérrez. "Journalisten zijn er om vragen te stellen in naam van de publieke samenleving. Hen muilkorven is een jammerlijke reflex."

"Onze collega's van de RTBF hadden alle reden om de opgelegde stilte voor journalisten te doorbreken", besluit Gutiérrez. "En ze hadden gelijk dat ze discreet de uitspraken filmden van de leden van het kabinet van meneer Michel, die getuigden van een verwerpelijke houding ten aanzien van de pers. Deze beelden zijn ontegensprekelijk van openbaar belang. Ze moesten getoond worden."

Erdogan à Bruxelles - Le contrechamp de 7 à la Une du 10 octobre 2015, 7 à la Une : RTBF Vidéo

zine