Taxshift

Eric Van Rompuy luidt alarmbel: "Er ontbreekt 3 miljard euro na de taxshift"

1 Eric Van Rompuy (CD&V). © BELGA

Er ontbreekt zowat 3 miljard euro in het rekenwerk van de regering om de beloofde verhoging van de nettolonen en de rest van de taxshift te betalen. Dat heeft Eric Van Rompuy van meerderheidspartij CD&V gezegd op Bel RTL. Als voorzitter van de Kamercommissie Financiën zal Van Rompuy bij de bevoegde ministers aandringen op duidelijkheid.

Share

'Als er in 2018 middelen ontbreken, dan is 100 euro netto voor de helft van de bevolking niet haalbaar'

Eric Van Rompuy (CD&V)

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) zei vorige week in een interview dat de taxshift nog niet helemaal gefinancierd is. Ze sprak van ruim 2 miljard euro die nog gezocht moet worden voor 2017, 2018 en 2019. Haar N-VA-collega op Financiën, Johan Van Overtveldt, sprak dat nadien tegen.

Van Rompuy toont zich echter evenmin overtuigd van het rekenwerk. "Wilmès zei dat er 2 miljard ontbreekt. Ik denk persoonlijk dat er zelfs meer ontbreekt, dat we moeten spreken van 3 miljard", zei Van Rompuy op Bel RTL.

De CD&V'er zal bij de ministers aandringen op transparantie over de cijfers. "Want als er in 2018 middelen ontbreken, dan is 100 euro netto voor de helft van de bevolking niet haalbaar", oordeelt hij. "Charles Michel had gezegd 100 euro netto voor iedereen, intussen is het nog voor de helft van de bevolking. Maar als het geld ontbreekt, zal dat onmogelijk zijn."

Share

'Charles Michel had gezegd 100 euro netto voor iedereen, intussen is het nog voor de helft van de bevolking. Maar als het geld ontbreekt, zal dat onmogelijk zijn'

Eric Van Rompuy (CD&V)

"Indruk van manipulatie door Galant"

In hetzelfde interview kreeg Van Rompuy ook vragen over de problemen rond MR-ministers Jacqueline Galant (Mobiliteit) en Marie-Christine Marghem (Milieu). De eerste kwam in opspraak na problemen bij de aanstelling van een advocatenkantoor, de tweede lag mee aan de basis van het mislukte Belgische klimaatakkoord.

Van Rompuy bevestigde dat CD&V "momenteel" niet om het ontslag vraagt van Galant, al geeft het dossier ook in zijn ogen "op dit moment de indruk van manipulatie door het kabinet". De CD&V'er wil echter afwachten welke uitleg Galant volgende week in het parlement zal geven. De problemen - ook bij Marghem - hebben volgens hem onder meer te maken met een gebrek aan ervaring, ook van hun kabinetten.

Kitir: "Heel straf"

Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir noemt het "heel straf dat ook Van Rompuy intussen zegt dat de cijfers niet kloppen". "De 100 euro netto extra moest al die belastingverhogingen wat compenseren. Eerst was ze voor iedereen, daarna nog maar voor de helft van de mensen. Maar nu dreigt het uiteindelijk voor niemand te zullen zijn", hekelt ze.

Kitir en de socialisten eisen net als Van Rompuy snel volledige klaarheid over de taxshift. "Want ofwel is de regering de mensen aan het belazeren, ofwel is er echt iets mis. Als de regering zich sterk maakt dat ze de nettolonen zal verhogen, moeten de cijfers ook kloppen."

nieuws

zine