Luchthaven

Elf gemeenten stappen naar rechter om vliegwet te forceren

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws
1 Een vliegtuig boven Zaventem. © Belga

Elf Vlaams-Brabantse gemeenten en de provincie willen via de rechter een vliegwet forceren. Daarmee leggen ze druk op de federale regering om eindelijk een eerlijke spreiding van de lawaaihinder rond Zaventem te creëren, meldt Het Laatste Nieuws.

Het zijn de burgemeesters van Kortenberg, Steenokkerzeel, Zaventem, Tervuren, Wemmel, Grimbergen, Kampenhout, Herent, Landen, Halle en Dilbeek die hun spierballen laten rollen in het ingewikkelde luchthavendossier. Ze dienen wellicht vandaag een aansprakelijkheidsvordering in bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De gemeenten eisen een eerlijke spreiding van de vluchten vanaf de luchthaven van Zaventem. Nu vliegen die allemaal boven de Vlaamse rand. De burgemeesters willen dat ook Brussel zijn deel van de vluchten krijgt. Krijgen de gemeenten gelijk, dan dreigen hoge dwangsommen voor de federale regering.

Loze beloftes

"De huidige regering is al de derde die beloofd heeft eindelijk een vliegwet te creëren, maar ook nu lijkt het weer bij loze beloftes te blijven", zegt Chris Taes (CD&V), burgemeester van Kortenberg en voorzitter van de provincieraad. "En dat terwijl de Brusselse regering er steeds via Brusselse rechters in slaagt om vliegroutes te schrappen, waardoor de inwoners van de Vlaamse rand meer en meer vliegtuiglawaai moeten slikken."

nieuws

cult

zine