Medische primeur

Primeur in België: UZ Gent transplanteert met succes eerste baarmoeder

Techniek creëert nieuwe mogelijkheden voor mensen met fertiliteitsproblemen

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving
3 © Christophe Vander Eecken

Als alles goed gaat, zal een Belgische vrouw die zonder baarmoeder werd geboren binnenkort zelf een gezond kind op de wereld kunnen zetten. De eerste baarmoedertransplantatie in ons land is een feit, meldt het UZ Gent. Op termijn zijn de mogelijkheden eindeloos. “Een man zwanger maken? Technisch is dat mogelijk.”

“Het gaat goed met haar”, zegt Yasmine Van Den Branden, de vroedvrouw en baarmoedertransplantatiecoördinator die de vrouw begeleidt. “Als er geen complicaties optreden, dan zal ze een jaar na haar transplantatie kunnen proberen om via ivf zwanger te worden. Voor iemand die altijd te horen heeft gekregen dat ze nooit een kind zou kunnen dragen, is dat uiteraard geweldig nieuws.”

Share

‘De patiënt zal een jaar na haar transplantatie kunnen proberen om via ivf zwanger te worden. Voor iemand die altijd te horen heeft gekregen dat ze nooit een kind zou kunnen dragen, is dat uiteraard geweldig nieuws’

Yasmine Van Den Branden, vroedvrouw en baarmoedertransplantatiecoördinator UZ Gent

De identiteit van de vrouw is geheim, maar we weten wel dat het om een dame gaat met het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom.

nieuws

cult

zine