Mechelen

Duits eerbetoon voor Somers (en dubieuze eer voor Mechelen): "Hij bracht smerig en crimineel oord tot bloeien"

1 Mechels burgemeester Bart Somers. © BELGA

In 2016 werd Bart Somers (Open Vld) door de denktank City Mayors Foundation verkozen tot 'beste burgemeester ter wereld', en die titel zindert nog altijd na. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel wijdt een hele reportage aan de Mechelse succesformule. Al is er voor de stad een dubieuze eer weggelegd: Somers "heeft een smerig en crimineel oord tot bloeien gebracht."

'Hoe een burgemeester zijn stad redt', luidt de titel van het artikel. 'Multiculti en law and order: de politiek van burgemeester Bart Somers lijkt tegenstrijdig te zijn - maar ze werkt. Hoe heeft hij een smerig en crimineel oord in België tot bloeien gebracht?', klinkt het verder.

Nog volgens Der Spiegel heeft Mechelen, een stad met een sterke migratieachtergrond, zich ontwikkeld van een probleemgeval tot een voorbeeld. Allemaal dankzij Somers, die, zoals het magazine terloops opmerkt, 'eerder klinkt als een receptionist in een jeugdherberg dan een van de meest vooraanstaande politici van het land'.

"In Mechelen wonen mensen uit 138 landen, maar toch kan iedereen zich hier als een gelijke staatsburger voelen", legt Somers in het interview uit. Daarom zou hij liever beloond worden met het lintje van 'mister inclusive' dan dat van de 'beste burgemeester ter wereld'.

nieuws

cult

zine