binnenland

Eén op de zes loontrekkenden werkt ook thuis

1 © thinkstock

Eén op de zes loontrekkenden in ons land werkte vorig jaar soms thuis. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. Het gaat om 628.000 werknemers op een totale populatie van 3.755.000 of 16,7 procent. In de openbare sector gaat het om zo'n 30 procent van de loontrekkenden, in de private sector om 12 procent.

In deze cijfers zijn ook de onderwijsmensen inbegrepen. De statistici van de FOD Economie houden ook de cijfers bij van het aantal thuiswerkers zonder de leerkrachten. In dat geval werkt slechts 16 procent van de ambtenaren in de openbare sector thuis in plaats van 30 procent.

Interessant is de evolutie over de jongste zes jaar: in absolute cijfers is het aantal thuiswerkers (in openbare en privésector samen en inclusief leerkrachten) in ons land geëvolueerd van 491.000 in 2010 naar 628.000 in 2016. In percentages gaat het om respectievelijk 13,4 en 16,7 procent van de loontrekkende populatie.

17,6 procent in Vlaanderen
De meeste thuiswerkers wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar 20,2 procent van de loontrekkenden aan thuiswerk doet, de minste in Wallonië met 13,7 procent en daartussenin zit het Vlaams Gewest met 17,6 procent van de loontrekkende bevolking. In het Hoofdstedelijk en het Vlaams Gewest is er in de loop van de jongste zes jaar een toename met 4 procent van de loontrekkende groep, in Wallonië slechts een toename met 1 procent.

Enquête
In de enquête van de federale overheidsdienst geven de respondenten zelf aan hoe vaak ze op bepaalde tijdstippen ('s avonds, 's nachts, op zaterdag, op zondag...) werken, of het nu voorzien is in de arbeidsovereenkomst of niet.

cult