Kunstdiefstal

“Een goed bewaard geheim”: kerk in Zele had mogelijk een Michelangelo. Maar nu zijn dieven ermee weg

Vlak voordat een schilderij in het Oost-Vlaamse Zele onderzocht kon worden, zijn dieven ermee aan de haal gegaan. Kan het een echte Michelangelo geweest zijn? 

In Zele is iedereen in de ban van het Michelangelo-mysterie, dat stilaan de wereld rondgaat. ‘Lost Michelangelo’ goes missing from Belgian church, heeft zelfs The Guardian ondertussen al geschreven. Over het ‘miljoenenschilderij’, dat jaren in de kerk heeft gestaan, maar er nu niet meer is.

3 Priester-schrijver Jan Van Raemdonck naast de schildersezel waar het werk zich bevond. ‘Met kerstdag heb ik erover gesproken in de kerk, maar ik heb niet vermeld dat het om een Michelangelo zou kunnen gaan.’ © Wouter Van Vooren

Dat er zich een mogelijke Michelangelo bevond in de kerk was eigenlijk een goed bewaard geheim. Tot het paneel vrijdag werd gestolen. Volgens de politie zouden de feiten rond 5 uur ‘s ochtends gebeurd zijn. Enkele dieven – om het zware schilderij te verplaatsen, is er allicht meer dan één dader nodig – hebben toen ingebroken langs een achterdeur en zijn met het werk aan de haal gegaan.

nieuws

cult

zine