terreurdreiging

Drinkwaterinstallaties extra beveiligd door terreurdreiging

- Dieter Bauwens - Bron: La Capitale, eigen berichtgeving
1 Het meer van La Gileppe, vlak bij de stuwdam. © rv

De ambtswoning en het kabinet van de premier, de nucleaire installaties, het openbaar vervoer... Het zijn allemaal potentiële doelwitten van terroristen, bleek de afgelopen weken. Ook de drinkwaterinstallaties in ons land worden sinds kort strenger beveiligd, om bewuste vervuiling te voorkomen. Dat schrijft La Capitale.

Het gaat om een gevoelig thema, en de verschillende waterzuiverings- en watervoorzieningsmaatschappijen willen geen paniek zaaien onder de bevolking. Maar de Brusselse maatschappij Vivaqua geeft in La Capitale toe dat de veiligheidsmaatregelen bij de installaties verscherpt zijn. Vivaqua voorziet de Brusselse regio van drinkwater uit 26 installaties elders in ons land. "U begrijpt dat we hierover discreet willen blijven."

Bij verschillende Vlaamse watermaatschappijen valt te horen dat ze niet wensen te communiceren over de beveiliging van hun installaties. "We betreuren dat Vivaqua dit naar buiten brengt", klinkt het bij Farys.

Ook bij De Watergroep benadrukken ze dat het om een delicate kwestie gaat, waarover ze liever niet communiceren, al geven ze toe dat er ook bij hen sinds vorig jaar een verhoogde waakzaamheid is. "Maar we willen daar in deze tijden niet te veel de aandacht op vestigen."

Het is duidelijk dat het hele land op de tippen van zijn tenen loopt. Sinds de aanslagen van vorige week regent het valse meldingen over verdachte pakketten in treinstations, Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) verhoogde de beveiliging van het federaal parlement, er werden plannen van onder meer de ambtswoning van premier Michel teruggevonden op de computer van één van de terroristen. Iedere melding wordt in de huidige context serieus genomen,maar dat vraagt veel van de veiligheidsdiensten.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels

nieuws

zine