everberg

Drie jonge delinquenten vrijgelaten door plaatsgebrek in Everberg

- Redactie - Bron: belga.be, Het Laatste Nieuws
2 De gesloten jeugdinstelling van Everberg. © Vertommen

Door plaatsgebrek mogen twee minderjarige verdachten van zwaar geweld voorlopig naar huis. De gesloten jeugdinstelling van Everberg heeft momenteel geen plaats, aldus het parket van West-Vlaanderen. Ook een 17-jarige die verdacht wordt van poging tot afpersing, oplichting en het dealen van drugs werd vrijgelaten. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) herhaalde dat de capaciteit van Everberg de komende jaren zal uitbreiden. 

In Antwerpen gaat het om een 17-jarige jongen die maandag door het parket voor de jeugdrechter was geleid op verdenking van poging tot afpersing, handel in en bezit van verdovende middelen en oplichting. Omdat de toewijzing aan Everberg onuitvoerbaar was, werd de jongen vrijgelaten. Hij is niet aan zijn proefstuk toe is, heeft geen zin om zijn leven te beteren, trekt zich niets aan van een huisarrest en gedraagt zich agressief tegenover zijn familie thuis.

Ook twee minderjarige verdachten van zwaar geweld in Blankenberge mogen voorlopig naar huis wegens plaatsgebrek in Everberg. Tijdens een scoutsfuif in de nacht van zaterdag op zondag hadden ze een minderjarige jongen uit Zelzate zwaar toegetakeld. Door de schoppen en stampen verkeerde het slachtoffer zelfs even in levensgevaar. Uiteindelijk werd enkel zijn gsm gestolen.

Share

'Voor jongeren moet er zo vroeg mogelijk gekeken worden naar alternatieven voor plaatsing en naar versnelde doorstroom'

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V)

De drie minderjarige verdachten zijn ondertussen voor de jeugdrechter verschenen. Die besloot om A.D. (14) en B.V. (16) naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg te sturen, maar daar is voorlopig geen plaats. Daardoor mogen de Oostendenaars opvallend genoeg voorlopig weer naar huis, tot er wel plaats is in Everberg. D.K. (16), de derde verdachte, werd naar De Zande in Ruiselede gestuurd.

Verdubbeling

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zei zaterdag na de eerste noodkreet van het parket al dat de capaciteit van Everberg de komende jaren zal verdubbelen tot een tachtigtal plaatsen. "We blijven verder inzetten op het masterplan dat al in voege is om de capaciteit uit te breiden", laat hij weten via zijn woordvoerder.

2 Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) © BELGA

Vandeurzen vindt dat er voor minderjarigen zoveel mogelijk moet worden vermeden dat gesloten opvang de enige optie is. "Voor alle jongeren moet er telkens en zo vroeg als mogelijk gekeken worden naar alternatieven voor plaatsing en naar versnelde doorstroom voor jongeren die toch in een gesloten setting verblijven."

Het kabinet van Vandeurzen gaat nu in overleg met de begeleidingscommissie tussen het agentschap Jongerenwelzijn en de jeugdmagistratuur die eerder is opgericht om situaties als deze vlot te trekken. "Dit is een gezamenlijke aanpak, enkel op die manier kan de steeds toenemende capaciteit in onze gesloten instellingen maximaal efficiënt worden ingezet."

Jongerenwelzijn

Ook het agentschap Jongerenwelzijn zelf stelt dat er extra capaciteit gepland is in Everberg, met volgend jaar al vijf plaatsen, en wijst op alternatieve maatregelen zoals het plaatsen in open voorzieningen, in gesloten private voorzieningen of het nemen van herstelgerichte maatregelen.

nieuws

cult

zine