Energie

Dreigt er stroomtekort in België?

Energieminister Marie Christine Marghem (MR) is ongerust over een mogelijk stroomtekort de komende dagen. Vanmiddag houdt ze een spoedvergadering met hoogspanningsnetbeheerder Elia.

1 Energieminister Marie Christine Marghem (MR). © Photo News

Gaat ons licht uit de komende dagen? Het is nog lang zo ver niet, maar de kans bestaat.

De stroombevoorrading van ons land is de komende dagen niet meer verzekerd. Verschillende elementen spelen een rol. In Frankrijk zijn verschillende kerncentrales stilgelegd. In ons land draaien de centrales Doel 3 en Tihange 1 niet.  De stroomprijzen op de groothandelsmarkt kennen daardoor een uitzonderlijke piek, tot meer dan 600 euro/MWh. Dat bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia. In Frankrijk, dat kampt met nucleaire centrales die stil liggen, gaat de prijs nog wat hoger, tot 874 euro/MWh.

De hoge prijzen zijn het resultaat van het spel tussen vraag en aanbod op de Europese elektriciteitsmarkten, waar momenteel meerdere landen op zoek zijn naar elektriciteit.

Share

'Zonder Doel 1 en 2 zou ons land zich vandaag in een veel complexere situatie bevinden. Dit is het bewijs dat de verlenging van die twee centrales onontbeerlijk was'

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR)

Bovendien werkt de natuur tegen: de volgende dagen wordt er weinig zon en wind verwacht, zodat de zonnepanelen en windmolens ook weinig stroom kunnen produceren. Om de zaak nog erger te maken: de weerdiensten voorspellen ook een temperatuurdaling deze week, vandaag viel al de eerste sneeuw. Tijdens een winterprik gaat het stroomverbruik omhoog.

"Alert blijven"

"Uit de reeds uitgevoerde analyses van Elia blijkt dat er vandaag geen probleem van bevoorrading zal zijn. Maar we moeten alert blijven", laat energieminister Marghem weten in een persbericht. "Er is vanmiddag een vergadering gepland en de volgende dagen wordt de situatie verder opgevolgd."

Marghem benadrukt dat deze crisissituatie bewijst dat de regering de juiste beslissing heeft genomen door de kerncentrales Doel 1 en 2 vorig jaar niet te sluiten, maar tien jaar langer open te houden. “Zonder die productie zou ons land zich vandaag in een veel complexere situatie bevinden. Dit is het bewijs dat de verlenging van die twee centrales onontbeerlijk was”, onderstreept ze.

Gascentrales

Een effect op de bevoorradingszekerheid is er niet, benadrukt ook Elia. De hoogspanningsbeheerder volgt de situatie op de voet, is extra waakzaam en werkt onder "verhoogde alertheid", klinkt het. Ook worden bijvoorbeeld geen onderhoudswerken aan het net uitgevoerd. In geval van nood kan Elia nog altijd gebruik maken van de strategische reserves: gascentrales in Vilvoorde en Seraing die binnen enkele uren 750 MW capaciteit in het net kunnen brengen. Elia moet die momenteel nog niet aanwenden.

nieuws

cult

zine