Jihadisme

"Dit verdient niemand": oma’s en psychologen vragen dat ook IS-moeders naar België mogen komen

Oma’s doen oproep aan Maggie De Block en Gwendolyn Rutten

1 Fatiha, moeder en schoonmoeder van twee IS-weduwes, en grootmoeder van zes van de kinderen in Koerdische kampen. © Aurélie Geurts

Elf oma’s van kinderen van vrouwelijke Belgische IS-leden doen in een brief aan minister Maggie De Block (Open Vld) en haar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten een dramatische oproep om samen met hun kleinkinderen ook hun dochters uit Syrië terug te halen. Ze krijgen steun van enkele kinderpsychologen. Zij waarschuwen voor levenslange trauma’s als de kinderen abrupt van de moeder gescheiden worden.

“Het moment van de scheiding waarbij een moeder haar baby, peuter of kleuter zal moeten afgeven, wetende dat ze die waarschijnlijk niet meer zal terugzien, wordt een onherstelbaar psychologisch drama”, schrijven ze. De brief is een reactie op recente verklaringen van minister De Block en Open Vld-voorzitter Rutten dat de regering enkel maar de kinderen zal repatriëren. De Belgische staat probeert zich zelfs via juridische weg van een rechterlijke verplichting te ontdoen om twee IS-vrouwen terug te halen.

cult

zine