binnenland

Discrete verzoeningsgesprekken bij Volvo Cars Gent

1 belga

Bij Volvo Gent ligt de productie woensdag voor de derde dag op rij stil. Sinds dinsdagavond is ongeveer de helft van de arbeiders er in staking en is een officiële verzoeningsprocedure opgestart. Woensdagochtend zijn discrete onderhandelingen opgestart in aanwezigheid van een bemiddelaar, terwijl enkele honderden vakbondsmilitanten aan de fabriekspoorten een stakingspiket hebben opgetrokken.

Aan tafel zitten de vakbonden ACV, ACLVB en ABVV samen met de directie en sectorfederatie Agoria. Ze werken er aan een akkoord dat de vertrouwensbreuk tussen het personeel en de directie op lange termijn kan herstellen. Die is ontstaan nadat een groep arbeiders maandagochtend het werk spontaan had neergelegd. Vooral het vertrek van zowat 250 tijdelijke werkkrachten, de nieuwe werkverdeling en het regelmatige weekendwerk hebben onvrede veroorzaakt bij een deel van het personeel.

Vanochtend leken zowat 450 van de 1.000 arbeiders bereid om aan het werk te gaan, maar dat was niet voldoende om de productie op te starten. Er worden dan ook geen wagens 's geassembleerd in de fabriek, waar op een gewone dag zowat 1.000 auto's van de band rollen. Er werken in totaal ongeveer 3.000 arbeiders bij Volvo.

nieuws

cult

zine