Mirakelregering

Devos hard voor regering-Michel: "Van Jezus geleden dat herder volk verraste met zo'n mirakel"

2 Charles Michel tijdens een persconferentie over de federale begroting. © belga

In zijn wekelijkse column voor deze krant haalt Belgisch politicoloog Carl Devos fel uit naar de manier waarop de regering goochelt met cijfers om de begroting alsnog op orde te krijgen. "Het moet geleden zijn van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging, toen Jezus met twee broden en vijf vissen meer dan vijfduizend mensen voedde, dat een herder zijn volk nog zo verraste met mirakels", schrijft hij.

Enkele weken geleden raakte bekend dat het federale begrotingstekort groter is dan aanvankelijk gedacht: maar liefst 2,2 miljard zou de regering moeten zien samen te rapen om de koerst richting begrotingsevenwicht aan te houden. Dat enorme bedrag lijkt op slechts een paar weken tijd - door enkele slimme aanpassingen van de regering - op miraculeuze wijze echter alweer een pak geslonken te zijn.

"De illusionisten Magic Mister Michel lieten vorige week tijdens een voorstelling op Hertoginnendal in enkele uren evenveel miljarden verdwijnen", zo schrijft Devos.

Truken van de foor

2 Carl Devos. © Koen Broos
Share

'Wat herberekeningen en een befaamde kam door de cijfers leverden de regering honderden miljoenen links en rechts op'

Carl Devos

De manier waarop Michel I het enorme gat in haar begroting zo snel opnieuw heeft weten te 'dichten', is volgens Devos verre van orthodox. Integendeel zelfs: een stel "truken van de foor" zouden hen daarbij geholpen hebben. "Wat herberekeningen en een befaamde kam door de cijfers leverden de regering honderden miljoenen links en rechts op", zo zegt hij.

Volgens de politicoloog kampt deze regering dan ook niet enkel met een structureel begrotingstekort, maar ook met een structureel probleem in het begrotingsbeleid: "Niet alleen maken ze verkeerde ramingen, ook worden er te weinig buffers ingebouwd en te weinig overheidsinvesteringen voorzien".

Een wanbeleid - dat steunt op "openlijke zinsbegoocheling" - zou er dan ook voor zorgen dat de structurele begroting - die er oorspronkelijk kwam om de overheidsboekhouding eerlijker en transparanter te maken door eenmaligheden en effecten van economische cycli buiten beschouwing te laten - steeds minder op een een échte, maar wel op een schijnbegroting begint te lijken, zo besluit Devos.

"In vergelijking met Magic Mister Michel & friends zijn David Copperfield en Nicholas - de jonge illusionist op VTM - maar amateurs." Lees hier de volledige columnn van Carl Devos.


nieuws

cult