Binnenland

Deliveroo start sociaal overleg op met koeriers

2 Een fietskoerier van Deliveroo. © Photo News

Bij koeriersbedrijf Deliveroo is voor het eerst overleg opgestart over het sociaal statuut van de koeriers. Dat zegt Steven Steyaert, secretaris bij de socialistische transportvakbond BTB.

Bij Deliveroo is een sociaal conflict aan de gang over het precieze statuut van de koeriers. Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen. Daarom zette de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering.

Verplicht zelfstandige

2 Eerder waren er al acties van de koeriers van Deliveroo naar aanleiding van het verloningsmodel. © Photo News

Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon. Een collectief van ongeveer 200 koeriers - gesteund door de vakbonden - wil echter dat de koeriers via de coöperatie kunnen blijven werken. 

Eerder raakte al bekend dat de
koeriers van Deliveroo elke zaterdagavond het werk willen neerleggen omdat ze tegen de plannen van het bedrijf zijn. Die actie vindt voor het eerst plaats nu zaterdag in Brussel, Luik, Mechelen, Antwerpen, Gent en Amsterdam. In Vlaanderen wordt de actie gesteund door het ABVV. "Het zal in Vlaanderen om sensibiliseringsacties gaan", preciseert de BTB-secretaris.

Maar vrijdag is - voor het eerst - sociaal overleg bij het bedrijf opgestart. "Er was een gesprek met de directie. Er is afgesproken om het sociaal overleg op te starten. Ook de directie wil een oplossing voor het statuut. Een eerste overleg vindt plaats over veertien dagen", aldus Steyaert.

Meer dan duizend mensen gesolliciteerd

De directie van Deliveroo laat vrijdagnamiddag weten dat in de eerste week van januari al meer dan duizend mensen gesolliciteerd hebben bij het bedrijf om als zelfstandige of zelfstandige student samen te werken met Deliveroo.

Share

'In de eerste week van januari hebben al meer dan duizend mensen gesolliciteerd bij het bedrijf'

De directie van Deliveroo

Volgens Deliveroo wordt ondertussen meer dan de helft van de bestellingen van Deliveroo in België door zelfstandigen geleverd. "Dat heeft als voordeel dat ze kunnen werken waar en wanneer ze dat willen", luidt het. Volgens Deliveroo verdienen de zelfstandige koeriers ruim 18 euro bruto per uur, "wat gemiddeld 6 euro bruto meer is dan onder contract met Smart". Onder Smart genoten de koeriers een betere sociale bescherming en arbeidsongevallenverzekering.

nieuws

cult

zine