Defensie

Defensie-expert over deelname inlichtingennetwerk Gallant Phoenix: "België surft op een vage golf"

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving
1 Alexander Mattelaer is gespecialiseerd in defensiebeleid. Hij is assistent-professor aan het Instituut voor Europese Studies en directeur Europese zaken aan het Egmont Instituut voor Internationale Relaties. © Tim Dirven

Dat ons land deelneemt aan een geheim Amerikaans inlichtingennetwerk om in Syrië en Irak Belgische strijders op te sporen hoeft niet te verbazen, stelt defensiespecialist Alexander Mattelaer (Egmont Instituut en VUB). "We doden dagelijks met blinde bombardementen. Waarom zou het viseren van mensen die een terreurdreiging vormen dan niet kunnen?"

Het bericht dat België deel uitmaakt van operatie Gallant Phoenix baart sommigen zorgen. Want betekent dat dan dat wij als land opdracht geven om die strijders ook om te brengen? En heeft een Belg, zelfs als die aan het IS-front streed, geen recht op een proces? Begrijpt u die reflex?

Share

'Dat België deze mensen door de Amerikanen of andere bondgenoten zou laten doden, wordt nu zomaar verondersteld. Ik heb goede redenen om aan te nemen dat dat niet zo is'

"Voor een deel. Het is inderdaad zo dat wij in ons land mensen die worden verdacht van misdaden niet doden, maar berechten.

nieuws

cult

zine