Dossier dokterslonen

De zeven bouwstenen van een correct doktersloon, volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans

- Sara Vandekerckhove, Eva Christiaens en Cathy Galle

Een nieuw verloningssysteem voor artsen: professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (Universiteit Gent) waagde zich aan een van de moeilijkste oefeningen ooit. Zeven elementen zijn volgens hem essentieel voor een faire vergoeding.

1.Herwaardering van consultaties

Op dit moment zit de verdeling van de artsenhonoraria scheef en zijn technische prestaties (bijvoorbeeld een CT-scan) veel beter vergoed dan consultaties. Er moet dus een nieuwe lijst komen, waarbij de vergoeding wordt bepaald door de tijdsbesteding, en door de fysieke en emotionele belasting voor de arts. De lijst moet op welbepaalde tijdstippen hernieuwd worden om steeds aangepast te zijn aan de nieuwe realiteit.

2. Gemiddeld inkomen per discipline

Share

Vandaag verdienen artsen die minder goede kwaliteit leveren vaak meer: de patiënt moet vaker terugkomen of er zijn extra onderzoeken nodig. Via een systeem van kwaliteitsbonussen kan men dit tegengaan

Voor elke discipline wordt een soort ‘referentie-inkomen’ van de ‘gemiddelde specialist’ vastgelegd. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen bepalen dat de ‘gemiddelde specialist’ (die dus een gemiddeld aantal uren werkt en een gemiddelde complexiteit van zorg verleent) 200.000 euro bruto krijgt per jaar.

nieuws

cult

zine