Update

De Wever: "Oppositie brengt de politie systematisch in diskrediet"

3 Een politiecombi in Antwerpen. © BELGA

Oppositiepartij Groen wil nultolerantie voor onnodig geweld en racisme bij de Antwerpse politie. Dat zegt gemeenteraadslid Wouter Van Besien in reactie op de incidenten van de jongste dagen. Volgens hem heerst binnen het Antwerpse korps veel te veel tolerantie voor geweld, brutaliteit en racisme door politiemensen. Ook sp.a vreest dat een deel van de Antwerpse politie de pedalen kwijt is. Burgemeester Bart De Wever reageert, bij monde van zijn woordvoerder, misnoegd op de kritiek.

Share

'90 procent van de Antwerpse politiemensen is op een schitterende wijze bezig maar de 10 procent anderen stelt ons politiekorps in een slecht daglicht'

Wouter Van Besien (Groen)
3 Wouter Van Besien (Groen). © belga

"De voorbije week kwamen er verschillende meldingen binnen van onnodige agressie bij de politie. Eerst was er de familie H. in de Seefhoek, waar is overgegaan tot een agressieve huiszoeking om zeer onduidelijke redenen. Dan was er het geval van de Studio Brussel-DJ Faisal Chatar die voor verschillende uren werd opgesloten. En ten slotte ging het om de inbeslagname van instrumenten bij een optreden in Café Kiebooms", zo somt Van Besien op.

Groen spreekt zich niet uit over de verschillende zaken, maar ontwaart een ruimere "cultuur van agressie". "Er moet nultolerantie komen voor elk geval van onnodige agressie en van racisme van de Antwerpse politie. Politiemensen moeten weten dat er sowieso tuchtstraffen volgen. En klokkenluiders binnen het korps moeten anonimiteit gegarandeerd krijgen", aldus Van Besien.

De groenen willen echter niet alle politiemensen over één kam scheren. "90 procent van de Antwerpse politiemensen is op een schitterende wijze bezig maar de 10 procent anderen zorgt ervoor dat ons politiekorps in een slecht daglicht komt te staan en dat het vertrouwen in de politie wegebt. Dat mogen we niet laten gebeuren", klinkt het nog.

Disproportioneel optreden

Share

'Het is 'wij', de politie, tegen de burgers. Het gevolg daarvan is dat het politieoptreden niet meer in verhouding is met de feiten'

Robert Voorhamme (sp.a)

Ook sp.a vindt dat dringend ingegrepen moet worden. "Sinds het nieuwe stadsbestuur is aangetreden is er een 'law and order'-cultuur gegroeid die leidt tot disproportioneel optreden. De tijd dat de Antwerpenaar zijn wijkagent als 'een vriend' kon beschouwen, is voorbij. De wijkagent is verdwenen, de gemoedelijke omgang tussen de politie en de bevolking ook. Het is 'wij', de politie, tegen de burgers. Het gevolg daarvan is dat het politieoptreden niet meer in verhouding is met de feiten", betreurt gemeenteraadslid Robert Voorhamme.

Sp.a roept burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de lokale politie op het roer om te gooien, om zo een escalatie te vermijden. "Mensen zien wel veel combi's rondrijden of agenten patrouilleren met wapens, maar een gewoon gesprek met de politieman is nu eerder een uitzondering geworden. Dat maakt het moeilijker voor de politie om echt te weten wat er leeft op straat. Veiligheid is niet gediend met enkel afschrikwekkende aanwezigheid, maar vergt ook community policing", onderstrepen de socialisten nog.

De Wever reageert

3 Bart De Wever (N-VA) © Photo News

De Wever laat via zijn woordvoerder weten dat hij het betreurt dat "de oppositie elke nuance overboord gooit om onze politiediensten systematisch in diskrediet te brengen". De burgemeester herhaalt dat de korpsleiding van de Antwerpse politie "een absolute nultolerantie" hanteert tegenover racisme en dat klachten in dat opzicht met strikte objectiviteit behandeld worden.

"De laatste jaren zijn op die vlakken enorme stappen vooruit gezet", stelt zijn woordvoerder Johan Vermant. "Zeker in stressvolle tijden, zoals de afgelopen maanden met de terreurdreiging, verwachten wij trouwens van politiemensen dat ze altijd beleefd en respectvol zijn. De korpschef heeft daar recent nog een interne richtlijn voor gepubliceerd, mee op vraag van de burgemeester."

nieuws

cult

zine