LGBT

De Morgen genomineerd voor Çavaria Award

1 'De Genderrevolutie'. © Lieve Blancquaert

Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties, reikt op 27 januari haar Çavaria Awards uit in de Gentse Vooruit. De Morgen is genomineerd voor de 'Media Award' voor ons dossier 'De Genderrevolutie'.

Share

'In een unieke bijlage probeert De Morgen het stereotiepe hokjesdenken rond gender te doorbreken en mensen aan het denken te zetten'

Çavaria

"De Morgen houdt de vinger aan de pols van de maatschappij en informeert op een genuanceerde manier over genderdiversiteit", zo luidt de motivatie van Çavaria. Jaarlijks lauwert de koepel personen of organisaties die zich verdienstelijk inzetten voor de rechten en het welzijn van holebi's en transgenders. "In een unieke bijlage probeert De Morgen het stereotiepe hokjesdenken rond gender te doorbreken en mensen aan het denken te zetten."

Ann Jooris, verantwoordelijke van de bijlage: "We waren verrast met wat het dossier teweeg heeft gebracht bij onze lezers. We kregen massaal veel reacties en vragen. Het thema werd daarna ook door andere media opgepikt. De nominatie is een opsteker voor De Morgen, we zijn er heel blij mee."

Lees: Ines (26): "Naast biseksueel ben ik ook demiseksueel. Ik kan enkel seks hebben met mensen met wie ik een intense band heb"

De andere genomineerden in de categorie 'Media Award' zijn Ketnet "naar aanleiding van hun geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen hun programmatie" en de Russische krant Novaya Gazeta "met hun onthullingen over de opsluiting, marteling en moord op Tsjetsjeense homo- en bimannen".

Meer en meer mensen laten horen dat ze zich niet thuis voelen binnen de klassieke hokjes man/vrouw. Alsof er niks méér zou bestaan dan roze en blauw. In een unieke bijlage breekt De Morgen een lans voor meer genderdiversiteit en wordt er komaf gemaakt met het stereotiepe hokjesdenken over mannen en vrouwen.

nieuws

cult

zine