Terrorisme

“De Europese landen zijn erin geslaagd een eeuw van vrede te creëren, maar de prijs was hoog”

Terreurexpert Beatrice de Graaf: “De meeste terreurgolven duren veertig jaar. Als je begint te tellen vanaf Al Qaida, duurt het nog wel even”

De terroristische aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg in december die aan vijf mensen het leven heeft gekost, zette kwaad bloed bij de Franse bevolking. De dader stond bekend als een gevaarlijke extremist en was al 27 keer veroordeeld wegens geweldplegingen. Waarom liep die man nog ongestoord rond? “Na elke aanslag reageert de bevolking boos, maar misschien verwachten we te veel van de overheid”, zegt de Nederlandse terreurexpert Beatrice de Graaf. Een gesprek over angst, goed en kwaad en het einde van de golf van terreur. “Maar het kan goed zijn dat er al een nieuwe op komst is.”

De Nederlandse historica Beatrice de Graaf werd de voorbije jaren een bekend televisiegezicht in Nederland en Vlaanderen, met haar heldere analyses van de islamitische terreurgolf in het Westen, en hoe je het werk van terroristen in een historisch perspectief plaatst.

cult

zine