Gezondheid

De echte kosten van het ziekenhuis worden pas duidelijk als de factuur in de bus valt

Websites geven volgens onderzoek CM onvoldoende weer hoeveel behandeling zal kosten

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving
1 © ANP XTRA

Patiënten kunnen op amper een op de drie websites van ziekenhuizen een kostenraming vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Christelijke Mutualiteit. "Mensen weten vaak pas hoeveel het kost als de factuur twee maanden later in hun bus valt."

De studiedienst van de Christelijke Mutualiteit onderzocht de websites van 99 ziekenhuizen en trof op amper 35 een kostenraming aan. "Voor patiënten blijft het moeilijk om hun weg te vinden in alle informatie", zegt Martine Van de Walle, nationaal secretaris van de CM. 

Share

'Als patiënt kom je het liefst achteraf niet voor verrassingen te staan. Een kostenraming helpt daarbij'

Martine Van de Walle, nationaal secretaris CM

Nog te vaak is het voor patiënten dus moeilijk om vooraf te achterhalen hoeveel een behandeling of ingreep hen ongeveer zal kosten. Nochtans is het een van de rechten van de patiënt om vooraf die informatie te krijgen.

"Als patiënt kom je het liefst achteraf niet voor verrassingen te staan", zegt Van de Walle. " Bij een bevalling bijvoorbeeld, wil je toch weten hoeveel dagen je er zult verblijven, hoeveel een gemeenschappelijke kamer of luxekamer kost en hoe je een keuze kunt maken in functie van je hospitalisatieverzekering.

nieuws

cult

zine