Werk

De beste baas is de dienende baas

Eén op drie is ontevreden over de leidinggevende, maar is dat ook terecht?

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving
1 Op de werkvloer blijkt de ‘dienende’ leiderschapsstijl waarbij de baas zijn of haar ego opzij kan zetten de meest toereikende: mensen zijn gemotiveerder en de resultaten zijn beter. © Getty Images

Eén op de drie Belgen schat volgens hr-dienstenverlener Securex zijn chef negatief in. Die laatste vindt van zichzelf dat hij het best goed doet. Maar wat is precies een ‘goede’ baas? “Iemand die vastberaden en zelfverzekerd, maar ook empatisch is. Geen vanzelfsprekende combinatie.”

Je baas heeft een directe impact op je gezondheid, illustreert de studie van Securex: een incompetente leidinggevende veroorzaakt twee keer meer absenteïsme en verdubbelt het risico op burn-outs.

De hr-specialist spreekt van ‘verontrustende’ cijfers: één op de drie Belgen signaleert immers die incompetentie bij de chef(s). Maar dat zien de leidinggevenden zelf niet: ze schatten zichzelf veel positiever in dan hun medewerkers dat doen. Zo achten ze zichzelf veel meer inspirerend, empathisch en motiverend dan hun werknemers.

nieuws

cult

zine