'Ecologische' club

Dansers zorgen zelf voor stroom

Eerste 'ecologische' club van België opent binnenkort de deuren

1

Een energieke sfeer, dat is wat je mag verwachten in Ampère, de eerste 'ecologische' club van België. De dansvloer zet de kinetische energie van de dansers om in elektriciteit. Met de lichaamswarmte die de bezoekers afgeven wordt de club verwarmd. "Als je ecologie wil verkopen aan jongeren, moet je met iets cools komen."

Share

'Met 100 dansende mensen kun je 3.000 watt opwekken'

Michel Smits, Energy Floors

Sinds de Stadsfeestzaal op de Meir werd omgetoverd in een shoppingwalhalla ontbrak het in de binnenstad aan een grote fuifzaal. Samen met Ampère wil het stadsbestuur dat hiaat opvullen. De 'streetwise' locatie heeft Ampère alvast gevonden in een overwelfde betonnen ruimte onder de treinsporen. De inrichting gebeurde met veel recuperatiehout, glas en staal.

Het ecologische aspect van de club komt onder meer naar boven op de dansvloer. Die zet de kinetische energie van de dansers om in elektriciteit, een unicum in België.

Fietsdynamo

"Als je ecologie wil verkopen aan jongeren, moet je met iets cools komen. Hier kun je door actief iets te doen, namelijk dansen, het milieu een handje helpen", zegt Michel Smits van het Nederlandse bedrijf Energy Floors. "In elke tegel zit een elektromechanisch systeem vergelijkbaar met een fietsdynamo. De energie wordt omgezet in elektriciteit en opgeslagen in een batterij. Met 100 dansende mensen kun je zo 3.000 watt opwekken. Daar kunnen we al heel wat led-lampjes van 5 watt mee doen branden. Hoe harder er gedanst wordt, hoe meer elektriciteit de dansvloer opwekt."

In de catacomben van de club staat ook een ecologische verwarmingsinstallatie, die de lichaamswarmte van de clubgangers recupereert. "Van één feestavond met 1.000 aanwezigen kunnen we een week lang de club verwarmen", zegt Marijnen.

Vinger aan de pols

Officieel is Ampère geen club maar een evenementen- en fuiflocatie, maar met dj Joachim Marijnen (37) aan het roer belooft het wel de vinger aan de pols te houden van de elektronische dansscene.

Marijnen: "Onze voorbeelden zijn hippe clubs als Trouw in Amsterdam of de Panorama Bar van Berghain in Berlijn. We willen niet alleen het brede spectrum van elektronische muziek aanbieden, maar ook live-optredens. Snel geld interesseert ons niet, bij ons ontdek je de meest vooruitstrevende internationale acts van morgen en bieden we lokaal dj-talent een springplank."

Maar, vervolgt Marijnen, "op weekdagen en tijdens het weekend kunnen in Ampère evenementen georganiseerd worden zoals lezingen, platenbeurzen, workshops, naschoolse kinderopvang, sportactiviteiten enzovoort. "Fase 1 van de werken is nu voltooid. In fase twee openen hier ook een gloednieuwe opnamestudio, een restaurant, bar én een platenzaak."

Op 13 mei worden studenten en jeugdorganisaties uitgenodigd om Ampère te leren kennen. Op 15 mei bijt de Franse techno-dj Laurent Garnier de spits af op de openingsparty.

nieuws

cult

zine