Terreur

D'Haese wil dat ook kleinere steden zich kunnen wapenen tegen terreur

Aalsterse burgemeester pleit voor bijzondere bijstandsteams

2 © Photo News

Kleinere steden, gemeenten en lokale manifestaties moeten zich wapenen tegen terreur. "Maar die zijn daar niet op voorbereid", waarschuwt burgemeester van Aalst, Christophe D'Haese (N-VA), die pleit voor bijzondere bijstandteams in de lokale politiekorpsen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

2 © BELGA

Niet alleen Brussel en (inter)nationale instellingen - denk aan de NAVO, het Europees parlement, de Wetstraat 16 - zijn het doelwit van terroristen. Ze zullen in de toekomst ook kleinere steden, gemeenten en lokale manifestaties viseren. Dat voorspellen specialisten en het coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), zegt kamerlid Christophe D'Haese.

Bij een aanslag kunnen zij rekenen op de capaciteit van de Speciale Eenheden. "Maar die zijn overbevraagd", weet D'Haese. "En het duurt soms 3 tot 5 uur - afhankelijk  van de locatie - eer ze op de ramp geraken. Uren die levens kunnen redden."

De N-VA'er pleit daarom voor bijzondere bijstandsteams binnen de lokale politiezones. "Zij mogen niet ingrijpen bij terrorisme of wanneer automatische wapens aanwezig zijn. Maar ze kunnen helpen om een gevaarlijke situatie te bevriezen. Want wat doe je tot de speciale eenheden er zijn? De wijkagent sturen? Het team kan ook worden ingezet voor gevaarlijke huiszoekingen, want daar moet je toch niet altijd de Speciale Eenheden uit Brussel voor optrommelen?"

De Stad Aalst heeft al zo'n bijzonder bijstandsteam. D'Haese zit op 5 oktober samen met de politiezones Dender-Schelde om de werking van het team te verbeteren en lokaal uit te breiden.

nieuws

cult

zine